V sobotu přibylo 18 334 nových případů covidu, nejvíc od začátku epidemie

Testování na koronavirus

Koronavirová čísla 23.1.2022

V sobotu přibylo v Česku 18 334 nových případů covidu, to je nejvyšší víkendový přírůstek od začátku epidemie. Počet hospitalizovaných klesl pod 1 500.

U dalších 2 235 lidí testy prokázaly koronavirus opakovaně. Stejně jako v minulých dnech se v mezitýdenním srovnání počty nových případů téměř zdvojnásobily. Navzdory rekordně vysokým přírůstkům nakažených počet pacientů s covidem v nemocnicích dál klesá, v sobotu jich podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo 1 486.

Dosud nejvyšší počet nakažených o volném dni laboratoře nahlásily v sobotu 20. listopadu loňského roku, kdy odhalily 14 414 pozitivních testů. O víkendech a svátcích se méně testuje, bývá proto i méně potvrzených případů nemoci.

Na nové maximum se dostala celostátní týdenní incidence, která k dnešku činí 1 438 případů nákazy na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní. Reprodukční číslo se před víkendem přiblížilo hodnotě 2. To znamená, že jeden pozitivně testovaný člověk nakazí v průměru další dva lidi.

Hospitalizovaných bude zase přibývat

Hospitalizovaných navzdory vysokým počtům nakažených naopak od začátku prosince setrvale ubývá. Ještě na začátku prosince bylo v nemocnicích přes 7 000 lidí s COVID-19 a víc než 1 000 z nich ve vážném stavu. Nyní je jich téměř pětkrát méně. Nemocnice uplynulý den ohlásily 1 486 pacientů s covidem, z toho 202 z nich bylo v těžkém stavu. Oproti minulé sobotě hospitalizovaných ubylo o 177 a počet lidí hospitalizovaných s těžkým průběhem covidu se snížil o téměř 120. Odborníci čekají, že v nadcházejících dnech začne lidí s koronavirem, kteří skončí v nemocnici i na jednotkách intenzivní péče, zase přibývat.

Epidemie v posledních dnech skokově roste v důsledku šíření omikronu, který podle odborníků mnohem pravděpodobněji proráží postinfekční imunitu. Narůstá proto také počet opakovaných nákaz. Ministerstvo je eviduje odděleně od nových nákaz, v sobotu mělo opakované pozitivní testy 2 235 lidí, celkově takových případů registruje 57 388.

Laboratoře v posledních dnech provádějí více testů, mimo jiné kvůli zavedení povinného testování zaměstnanců a živnostníků dvakrát týdně. Antigenní samotesty se ale do statistiky nezapočítávají, jen profesionální testy z odběrných míst. V sobotu laboratoře zpracovaly přes 75 000 PCR a necelých 6 500 antigenních testů. Oproti minulému týdnu bylo testů dohromady asi o 14 000 víc.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 laboratoře odhalily přes 2,75 milionu případů nákazy. S prokázaným koronavirem dosud zemřelo 37 034 lidí.

Tagy: