Rekordní ztráty Rusů. Ukrajinci kosí hlavně „mobíky“ a naverbované vězně, ukazuje analýza

Ukrajinští vojáci z 3. útočné brigády během postupu na Andrijivku

Záběry ruské katastrofy u Avdijivky

Jen ve čtvrtek přišli Rusové o 1 380 vojáků, většina z nich byla vyřazena z boje v okolí vesnice Tavrija, o kterou se vedou tvrdé boje, informoval ukrajinský generální štáb. Podle agentury Unian se jedná o rekord, co se ruských ztrát na Ukrajině během jednoho dne týče. O vysokém počtu zabitých okupantů pak informují také ruští novináři z BBC a Mediazony.

Většinu z 1 380 ruských vojáků měli Ukrajinci během čtvrtka zlikvidovat v bojích v oblasti vesnice Tavrija, která se nachází v Záporožské oblasti. „Celkové ztráty nepřítele činily 1 051 osob, dva okupanti byli zajati,“ stojí ve zprávě generálního štábu. Ten kromě lidských ztrát uvádí ještě 120 obrněných vozidel, 55 tanků a 29 děl, jež Ukrajinci zničili v celé délce fronty.

Ukrajinský voják popsal tajnou operaci na Krymu, více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Záběry ruské katastrofy u Avdijivky. Ukrajinci rozmlátili desítky obrněnců včetně tanků

Od začátku války se tak ruské ztráty mají pohybovat okolo 292 tisíc vojáků. Čísla uváděna ukrajinským generálním štábem se však nedají nezávisle ověřit. Kyjev do ztrát okupantů navíc započítává všechny vojáky vyřazené z boje, tedy zraněné i mrtvé. Rusko i Ukrajina statistiky svých padlých vojáků tají.

Mnohem důkladněji postupují novináři z ruské redakce stanice BBC a Mediazony. Ti spolu s týmem dobrovolníků za pomoci veřejně přístupných zdrojů, jako jsou zprávy pozůstalých na sociálních sítích, reportáže a články lokálních médií či vyjádření úřadů, vytvořili seznam zabitých ruských vojáků. V současnosti jich evidují téměř 35 tisíc, z toho 953 jmen přibylo za poslední dva týdny.

Nejvíce vzrostly ztráty u mobilizovaných. Novinářům se podařilo dohledat přes 4 000 nekrologů mužů, kteří byli na Ukrajinu posláni v rámci tzv. částečné mobilizace. Více než tisíc z nich zemřelo v období od letošního června, kdy začala ukrajinská protiofenziva.

Největší skupinu zabitých Rusů na Ukrajině pak podle tvůrců analýzy tvoří naverbovaní vězni. Z 34 857 padlých to je 6 410, tedy skoro pětina. Poměrně rozsáhlou kolonku tvoří jména dobrovolníků, kterých přišlo v bojích o život přes 3 500.

„Výše uvedené počty obětí jsou nejkonzervativnějším odhadem, protože započítáváme pouze případy, kdy bylo úmrtí potvrzeno veřejně a kdy lze zjistit status bojovníka,“ zdůrazňují novináři ze CNN a Mediazony.

Tagy: