Bouřky v noci řádily na Moravě. Hasiči evakuovali několik domů, kde všude hrozí nebezpečí?

Přívalové deště zkomplikovali práci také policistům na Zlínsku.

Česko zasáhly silné bouřky

Po nedělních silných bouřkách a přívalových srážkách platily v pondělí brzo ráno povodňové stupně na 15 stanicích na Moravě, a to převážně na menších tocích. Na nejvyšším stupni povodňové aktivity zůstávala kolem 05:00 Moštěnka v Prusech na Přerovsku a Velká Haná ve stanici Vrchoslavice na Prostějovsku v Olomouckém kraji, vyplývá z informací hydrologické služby Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Meteorologové v noci na pondělí vydali pro několik regionů na východě země výstrahu na povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí, na Vyškovsku museli hasiči po vydatném dešti evakuovat několik lidí ze zatopených domů.

ČTĚTE TAKÉ: Vytopená obec i tělocvična bez části střechy. Silné bouřky řádí i na Moravě

Zatímco Moštěnka v pondělí ráno už klesala a před 06:00 se dostala na druhý stupeň, Velká Haná ještě stoupala. Druhého povodňového stupně dosáhla Haná ve Vyškově v Jihomoravském kraji, Vsetínská Bečva v Jarcové ve Zlínském kraji nebo Brodečka ve stanici Otaslavice v Olomouckém kraji.

Na Vyškovsku se po bouřce a vydatném dešti v neděli pozdě večer rozvodnil potok Hvězdlička, hasiči museli z domů v Hvězdlicích a nedalekých Milonicích evakuovat několik lidí. Po půlnoci jihomoravští hasiči uvedli, že v Milonicích zřídili evakuacni středisko, v němž zůstalo osm lidí, voda ale pomalu opadala.

„Ráno se bude pokračovat v odstranění následků. Celkem evidujeme téměř 150 události v celém kraji,“ napsali hasiči na síti X. Monitorovali také stoupající vodu pod železničním mostem v Nesovicích. Několik zatopených domů evidovali i v Ivanovicích na Hané.

Problémy na Zlínsku

Druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost je dnes ráno po nočních bouřkách ve Zlínském kraji na říčce Bystřičce nad a pod stejnojmennou nádrží na Vsetínsku. První povodňový stupeň platí na dalších třech místech ve Zlínském kraji. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V Bystřičce pod nádrží bylo dnes ráno 95 centimetrů vody, běžně je to kolem 30 centimetrů. V toku nad nádrží bylo ráno 50 centimetrů vody, v noci však hladina překročila i třetí povodňový stupeň a vystoupala až na 107 centimetrů. Běžně je v toku jen několik centimetrů vody.

První povodňový stupeň platí dnes ráno podle meteorologů i na Velké Stanovnici v Karolince na Vsetínsku, Rusavě v Chomýži na Kroměřížsku a Fryštáckém potoku ve Fryštáku na Zlínsku.

Podle předpovědi meteorologů by v pondělí v kraji mělo být oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Večer by srážky mohly být četnější a ojediněle se objeví bouřky. Nejvyšší odpolední teploty budou podle předpovědi 21 až 24 stupňů Celsia.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kroupy jako pingpongové míčky. Východem Čech se prohnala bouřka, míří dál na Moravu

Tagy:
bouřka Morava Česko řeka Morava okres Vyškov Milonice Moštěnka Velká Haná