Vytopená obec i tělocvična bez části střechy. Silné bouřky řádí i na Moravě

Českem se v neděli prohnaly další bouřky. Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti zatím vyjížděli ke 110 událostem. Šlo především o odstraňování popadaných stromů či větví na Brněnsku a Blanensku a o čerpání vody především na Vyškovsku. V Dolních Loučkách bouře poškodila střechu. Události jsou bez zranění. Po 20:00 to řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Výjezdy spojené s bouřkou hasiči evidují od 15:00. „V drtivé většině jde o popadané stromy či větve, a to na Brněnsku, především u Tišnova, a také na Blanensku,“ uvedl Mikoška. Práci mají i na Vyškovsku. „Na Vyškovsku jde především o čerpání vody, a to hned několikrát v Ivanovicích na Hané. Jde o několik zatopených garáží a domů, také o lagunu na zahradě,“ uvedl Mikoška. Voda z potoka se pak vylila v Milonicích na Vyškovsku a teče do obce.

ČTĚTE TAKÉ: Bouřka zahnala fotbalisty na EURO do kabin. Průtrž mračen zchladila Němce a Dány

Hasiči vyjíždějí i k odstraňování nebezpečných stavů. Například v Dolních Loučkách na Brněnsku zasahovali u poškozené střechy tělocvičny, z níž se odtrhla část plechu.

Problémy jsou i na kolejích, podle webu Českých drah stojí provoz na trati 250 v úseku Tišnov-Řikonín kvůli poruše zabezpečovacího zařízení po bouřce. V úseku i kolem 20:00 fungovala náhradní autobusová doprava.

Více než 200 událostí evidují také hasiči v Olomouckém kraji. „Opět prochází pás bouřek a znovu nám komplikuje situaci i v postižených obcích na Přerovsku. Nyní provádíme protipovodňová opatření v obcích Kladníky, Radotín, Šišma, Hlinsko. Situace je komplikovaná,“ napsali na sociální síti X.

V Moravskoslezském kraji řeší hasiči nejčastěji popadané stromy a polámané větve. „Nejvíce událostí zatím evidujeme v okrese Frýdek-Místek (21),“ informovali k 18. hodině na sociální síti.

Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a nárazovým větrem dnes večer zasáhnou podle meteorologů hlavně východní polovinu země. Na východě Moravy a Slezska hrozí do noci. Aktuální výstraha meteorologů na velmi silné bouřky tam skončí až hodinu po půlnoci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sobotní bouřky a lijáky mají na svědomí sedm životů. Oběti hlásí Francie i Švýcarsko

Tagy: