Remíza s Chorvatskem očima Kollera: Ztracené dva body! Ale můžeme hrát s kýmkoliv

Češi na Euru obrali o body vicemistry světa z Chorvatska. Díky remíze 1:1 a předchozí výhře se Skotskem mají na dosah vytyčený cíl, tedy postup do osmifinále. Páteční part týmu Jaroslava Šilhavého se líbil Janu Kollerovi, legendě nároďáku. CNN Prima NEWS vám nabízí duel v glasgowském Hampden Parku očima historicky nejlepšího střelce reprezentace.

„Nejvíc mě zaujal vstup našich do utkání. První poločas hráli velmi dobře, opravdu aktivně. Chorvaty vůbec nenechali hrát, prakticky do ničeho je nepustili. I jsme dali gól, takže první pětačtyřicetiminutovka si zaslouží slovo ‚super‘.

A penalta Patrika Schicka? Když jsem viděl, jak mu po faulu od Dejana Lovrena crčí krev, říkal jsem si, že je to zlomenej nos. Nepředpokládal jsem, že by sám šel kopat. Ale koresponduje to se současným rozpoložením Patrika. Chtěl penaltu mermomocí kopnout – doktoři pro to dělali všechno. A proměnil suverénně, excelentní provedení. Klobouk dolů. Na to, abyste si to vzali, když po takovém loktu krvácíte… To chce opravdu hodně sebevědomí.

Sám jsem při mém stylu hry schytal za kariéru spoustu ran. Zažil jsem hodně a hodně krve. Jednou jsem kvůli roztrženému obočí šel ze hřiště, ale jinak jsem se snažil vždy zápas dohrát. V zápalu boje to pak ani necítíte, vždy do toho jdete naplno. A to předvedl i Patrik.

Pak ale začal druhý poločas a musím říct, že jedna nepozornost nás stála vítězství. Chyba byla, že nikdo po faulu nezajistil míč. Tam si někdo musí hned stoupnout a zabránit rychlé rozehrávce, kterou jsme pak v podání Chorvatska viděli. Vladimír Coufal to posléze trochu nečekal a Ivan Perišič situaci vyřešil dobře. Bohužel z toho byl gól.

Chorvatsko už podle mě není to, co bývalo, ale nezbývalo jim nic jiného, než po změně stran zapnout, vystřídali dva hráče. Měli štěstí, že se dotáhli tak krátce po přestávce. Druhá porážka (první utkání prohráli s Anglií 0:1, pozn. red.) by pro ně byla katastrofální. Následně byli trochu lepší, ale čeští hráči dnes předvedli v obraně až na pár momentů dobrý výkon. Zvládli to. Nakonec jsme ještě mohli dát gól, například Adam Hložek měl velkou šanci.

Každopádně bylo vidět, že jsme kombinačně silní, věříme si. Pro kluky bylo strašně důležité vítězství se Skotskem, což jim zvedlo sebevědomí. Do utkání proto vlétli, nechtěli hrát žádného zanďoura, a šli úspěchu naproti. Měli jsme Chorvaty porazit, ale stále je bod velmi důležitý pro vývoj skupiny. Ale dodám, že jsme dva body ztratili.

Už před šampionátem jsem říkal, že našim věřím. Můžou hrát vyrovnané utkání i s Anglií. Tím, co předvádí, tomu věřím. Není to tak dlouho, co jsme ji porazili, navíc podle prvního utkání na Euru s Chorvatskem také není v nejlepším rozpoložení. Myslím, že se můžeme rovnat s kýmkoliv.

Zatím mě mistrovství Evropy nebaví tolik, jak bych si přál – je na něm mnoho nudnějších zápasů. Nicméně společně s Nizozemskem a Itálií se mi nejvíce líbí hra našeho týmu.“

Tagy: