REPORTÁŽ: Mráz, slzy a Santové. Jak se Česko loučilo s knížetem Schwarzenbergem

Česko se s úctou rozloučilo se šlechticem, politikem a jednou z nejvýznamnějších osobností naší historie. Zavzpomínat na Karla Schwarzenberga přišli na Pražský hrad nejen pozvaní hosté, ale i stovky lidí, které se shromáždily na Hradčanském náměstí. Jak to během mrazivé soboty na místě vypadalo?

Brzký prosincový sníh z pražských ulic už téměř zmizel. Zima ale zůstala. Tentokrát ale kromě chladu přivlekla i smutek. Česko dává sbohem Karlu Schwarzenbergovi. Muži, kterého mnozí chtěli za prezidenta. Měli rádi jeho politický nadhled. Jeho osobnost.

Přímo na místo posledního rozloučení do svatovítské katedrály mohou vstoupit jen zvaní hosté. Politici, šlechtici a další osobnosti. Nikdo další se přes první nádvoří a další uzavřené části Pražského hradu v sobotu nedostane.

Mnozí lidé ale hodlají zavzpomínat na Schwarzenberga – nebo spíše „svého Karla“, jak by nejspíš řekli – alespoň symbolicky. Ti, kteří chtějí vzdát hold památce knížete, se proto scházejí na Hradčanském náměstí, na prostranství před velkoplošnou obrazovkou, kde budou později sledovat přenos z pohřbu. Nejdříve jich jsou desítky, nakonec nižší stovky.

Novináře ale především zajímá, kdo vstoupí do areálu Hradu. Přijíždějí první politici. Ministři. Herci. Fotoaparáty cvakají a zachycují smutek a slzy. A střídají se i vlaječky limuzín. Dorazily delegace z Německa, Francie, Jižní Koreje nebo Kosova.

Nakonec přichází i prezident Petr Pavel nebo bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, oba v katedrále později pronesou svůj projev.

Předvánoční klima

Lidé na Hradčanském náměstí utvářejí špalír, dovnitř vcházejí církevní hodnostáři. Smuteční obřad posléze začíná. Občané venku sledují v tichosti přenos. Mnozí z nich mi říkají, že kníže byl pro ně symbol demokracie, osobností takového formátu, který už v dnešní politice přítomný není. Právě proto i přes chladné počasí k Hradu vyrazili.

Že je lidem zima je ale znát. Zahřívají se svářákem, kávou nebo chůzí. Do atmosféry pohřbu promlouvá i předvánoční atmosféra. Pietu lehce narušují procházející turisté se santovskými a sobími čepičkami, kteří se stále ptají, proč zrovna dnes na Hrad nemohou.

Smuteční obřad mezitím končí. Znovu se tvoří špalír. Vůz s ostatky knížete opouští první nádvoří, projíždí kolem lidí a zastavuje před Schwarzenberským palácem. Za ním odcházejí v průvodu církevní hodnostáři.

A za nimi překvapivě i herečka Eva Holubová. S možná až necitlivě malým odstupem. Lehce groteskní moment.

A pak už zase smutek. Smutek, mráz a slzy...

Tagy: