Doktoři prosí o léky na uklidnění, lidé trpí traumaty, hlásí z Ukrajiny reportér Kaizr

Reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr se nachází v ukrajinském Lvově na západě země.

Dramatickou situaci prožívají i lidé v centrální části Ukrajiny, kde je i reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Kvůli bezpečnosti nemohl říci, kde přesně se nachází, přiznal však, že v sobotu slyšel sirény. „V nedaleké nemocnici se starají o zraněné vojáky i civilisty. Lékaři prosí o léky na uklidnění, lidé z východní Ukrajiny trpí traumaty,“ přiblížil aktuální situaci.

Za poslední hodiny slyšel štáb CNN Prima NEWS v centrální části Ukrajiny zvuky sirén, které však pro danou oblast nejsou obvyklé. „V pátek se rozezněly také sirény, které upozorňují na raketové a letecké útoky. Pár kilometrů od nás dopadly čtyři rakety do města Vinnycja. Zničily několik civilních a údajně i vojenských objektů,“ přiblížil Kaizr.

Dodal, že zatím nejsou po útoku hlášeny žádné oběti ani zranění. „Ruské síly se snažily zaútočit také na Oděsu, místní protivzdušná obrana však střely zničila,“ pokračoval. Kvůli válce se pak klasické nemocnice začínají orientovat na pomoc ukrajinským vojákům. „Nemocnice, která je zde v okolí, se se začátkem války z civilního objektu stala vojenským,“ podotkl reportér.

Doplnil však, že lékaři neošetřují pouze zraněné vojáky, ale také civilisty, kteří utíkají z východní Ukrajiny. „Například zraněné děti či matky rodičky. Za poslední měsíc se zde narodily tři děti matkám z východní Ukrajiny,“ sdělil. Lékaři nyní prosí o léky.

„Jde například o inzulin či dětské léky. Je však zajímavé, že prosí i o léky na uklidnění. Z východní Ukrajiny a frontových bojů přicházejí lidé s velkými traumaty. Sice zde mají dostatek psychologů, ale utišující léky chybí,“ uzavřel.

Tagy: