Instagram Schillerové stál ministerstvo financí skoro dva miliony. Měla dvorního fotografa

Alena Schillerová

Instagram Schillerové stál ministerstvo financí skoro dva miliony

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO čelí ostré kritice na sociálních sítích. Podle zjištění webu Seznam Zprávy totiž ministerstvo financí, které v té době řídila, vyplatilo mezi roky 2020 až 2021 skoro dva miliony korun jejímu dvornímu fotografovi a kameramanovi. Ti se více než rok starali o její Facebook a Instagram. Na obou aplikacích je Schillerová velmi aktivní.

Takřka denně může česká veřejnost na Instagramu sledovat nově přidané fotky a videa Aleny Schillerové. Kvůli tomu se někdejší ministryně financí už několikrát stala terčem posměchu. Vysloužila si dokonce přezdívku „ministryně Instagramu“.

S ohledem na technickou kvalitu fotek se také často diskutovalo o nadání jejího dvorního fotografa či kameramana. Ti byli podle zjištění webu Seznam Zprávy za svou činnost placeni ministerstvem financí. Nutno zmínit, že rozhodně nešlo o malicherné částky.

„Ministerstvo financí vám sděluje, že v období od 23. září 2020 do 30. listopadu 2021 byly náklady na platy a odměny obou referentů (fotografa a kameramana, pozn. red.) v souhrnu 1 930 769 korun. Bez odvodů,“ napsal webu Miloš Nagy z kanceláře státního tajemníka.

Schillerová svého fotografa a kameramana zaměstnala na ministerstvu jako řadové referenty v odboru vnějších vztahů a komunikace. S měsíčním platem zhruba 75 tisíc hrubého bylo jejich hlavním úkolem propagovat Schillerovou.

Netrvalo dlouho a na předsedkyni poslaneckého klubu ANO se snesla obrovská kritika. „Omlouvám se všem svým ,fanouškům‘, že si tento účet spravuji sám, kvalita fotek je úměrná mému telefonu a neschopnosti používat filtr. A tak to zůstane,“ glosoval lidovecký předseda a ministr práce Marian Jurečka.

Okamura: Schillerová by měla peníze vrátit

„Já teda na fotkách na sítích taky úplně nevypadám jako těsně po probuzení, ale dva miliony to mě ani nás stát nikdy nebude, to asi slíbit můžu,“ přidala se poslankyně Barbora Urbanová (STAN). Podle šéfa hnutí SPD Tomia Okamury by měla Schillerová peníze vrátit.

„Už jsem se k tomu vyjadřovala mnohokrát, ale ráda to zopakuji. Nebyli to fotografové, kteří mi fotili pouze fotky na Instagram, jak to účelově vykládají někteří novináři. Chápu, že to může být zajímavá zkratka, ale není to tak,“ napsala redakci CNN Prima NEWS Schillerová.

Podle ní šlo o zaměstnance ministerstva, kteří vedle jiné činnosti plnili i funkci fotografa a kameramana resortu financí. „Byli to profesionálové, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva,“ dodala exšéfka resortu.

Tagy:
Marian Jurečka Instagram Facebook fotograf Alena Schillerová ANO 2011 kameraman Svoboda a přímá demokracie Ministerstvo financí České republiky Seznam Zprávy