Data podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ukazují, že restaurace nejsou častým místem nákazy, přesto se je vláda rozhodla na tři týdny uzavřít. Kabinet by měl nejpozději do konce týdne představit program záchrany gastronomického odvětví, včetně pomoci dodavatelům. V ohrožení je 200 000 pracovních míst, sdělil Prouza.
Vláda v pondělí večer rozhodla, že od středy 14. října do 3. listopadu musejí být restaurace, bary a kluby uzavřeny. Prodávat občerstvení budou moci přes výdejní okénka. Kompenzace pro obor se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravují. Podpůrný program má na starost ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).
Podnikatelům v gastronomii by podle Prouzy pomohlo zrušení odvodů sociálního pojištění a automatický odklad daňových plateb. Dále by jim měly být kompenzovány fixní náklady za jednotlivé provozovny, jako je nájemné nebo energie. Zásadní je také převzetí nákladů na zaměstnance, které vládní opatření připraví o práci. Vláda by měla současně představit plán restartu a modernizace celého sektoru, až se situace začne zlepšovat, uvedl Prouza. Zapomenout se při podpoře odvětí podle něj nesmí na dodavatele, kteří kvůli omezením vlády ze dne na den ztratili možnost podnikat stejně jako restaurace a hospody.
Pro úspěch opatření je podle Prouzy nutná důvěryhodnost vlády a její komunikace. „Dnešek opět ukázal, jak se to dělat nemá. Přes den vládní představitelé avizovali řadu opatření, která se průběžně měnila. Ministr zdravotnictví, který požívá velký respekt veřejnosti, svůj avizovaný večerní projev nepronesl, při výrazně opožděném zveřejnění nových opatření opět chyběla jasná slova o pomoci nejpostiženějším sektorům české ekonomiky. Právě toto chybějící ujištění znamená, že se lidé čím dál tím více bojí budoucnosti a čím dál tím méně věří vládě,“ řekl dále.
Stravovací zařízení čelí omezením od poloviny září. Nejprve byla zavírací doba stanovena na půlnoc, nedlouho na to ji ministr zdravotnictví Roman Prymula zkrátil do 22 hodin. Od pátku mohou mít restaurace otevřeno jen do 20:00.
Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání podle analýzy společnosti Data Servis – informace pro Asociaci hotelů a restaurací ČR letos dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha.