Restauratér: Nevíte dny, ani hodiny, kdy budete mít otevřeno. Stát nás likviduje

Miroslav Matějka

Jak vidí situaci majitel podniku?

Nevíte dny, ani hodiny, kdy budete mít otevřeno. Splnili jsme všechny hygienické podmínky a stejně je to málo, řekl CNN Prima NEWS spolumajitel restaurace Waldeska Miroslav Matějka. Po pouhých patnácti dnech provozu se restaurace a hospody v pátek opět uzavřou. Podle Matějky to pro mnohé z nich bude znamenat likvidaci.

Vláda v pondělí slíbila kompenzovat náklady uzavřeným provozovnám. Zda ale bude tato pomoc dostatečná, se podle Matějky zatím říct nedá. „V tuto chvíli netušíme, jakým způsobem a jak rychle pomoc přijde,“ konstatoval.

„Stálých nákladů, jako je nájem či energie, máme samozřejmě hodně a pokud by byly kompenzovány, částečně nám to pomůže. Ale zatím nevíme, zda na pomoc dosáhneme v případě úplného uzavření, nebo i tehdy, otevřeme-li výdejní okénko,“ uvedl Matějka a dodal, že není vůbec jasné, jak to bude vypadat s kompenzacemi pro zaměstnance.

Někteří majitelé chtějí proti vládním nařízením protestovat tím, že své podniky nezavřou. Matějka o podobném kroku zatím neuvažuje. „Vždy jsme dodržovali veškerá nařízení hygieny i vlády, ať už šlo o rozmístění stolů, hygienických prostředků i čištění, takže žádnou rebelii neplánujeme,“ podotkl Matějka. Za názorem, že je opětovné uzavření pro mnohé hostinské likvidační, si ale stojí.

Tagy: