CNN Prima News hospody

hospody

Výpis příspěvků ke štítku „hospody“

REPORTÁŽ: U Posledního haléře končí, v Krčmani krčma přežije aneb Dopady DPH na pivní kulturu

Na Hané pivo milují, tradičně tu pěstují nejlepší sladovnický ječmen. Zničí teď hanáckou hospodskou kulturu lednové navýšení DPH za čepované pivo na 21 procent? „Mě může ohrozit jedině smrt, ne nějaké DPH, i když je to od vlády špatný krok,“ říká hrdý výčepní Ivo Kučera z hospody U Kučerů v Majetíně, kterou jeho rod vlastní již po generace. I ve všední den večer tu sedí přes deset hostů. „Na konci ledna končíme, nemá to už smysl,“ rezignovaně říká číšnice v hostinci U Posledního haléře v Prostějově. Do prostorné pivnice si dnes našel cestu jediný host.

Točené pivo za 70 korun? Kdo a jak zdražení zlatavého moku obhajoval

Vzhledem k plánované úpravě daně z přidané hodnoty (DPH) u točeného piva by cena oblíbeného českého alkoholického nápoje v pražských restauracích mohla přesáhnout hranici 70 korun. Politický zásah obhajují představitelé vládní pětikoalice s tím, že konsolidace veřejných financí je nezbytná. Proti je naopak opozice. Podle expertů bude zdražení piva pro podniky i zákazníky nepříjemné. Trh si však poradí, myslí si ekonomka Jana Matesová.

Daň z alkoholu? Další hřebíček do rakve pro vesnické hospody, shodují se odborníci

Hospůdkám na vesnicích hrozí zánik, domnívá se prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, a to kvůli zvýšení DPH u točeného piva, které vrcholní politici představili v rámci takzvaného konsolidačního balíčku. Podle ní bude vyšší daň dalším hřebíčkem do rakve venkovských hospod. Večeřová to uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

REPORTÁŽ: Lautrchujovina a šílenství, nadávají slezští hospodští na novou DPH. Bojí se konce

Reportér CNN Prima NEWS zjišťoval reakce na zdražení piva ve slezských výčepech. Tedy v někdejší nejmenší zemi Koruny české, kterou ve stávajícím státním znaku reprezentuje černá orlice. „S takovou půjdou hospody do kytek, další zdražení piva o jedenáct procent řada hostů nezvládne. Tady nemáme platy jako v Praze, tady jsme na Prajzke,“ rozčiluje se Tomáš Dědek, majitel hospody Kuchař ve slezském Hlučíně. Rozhodnutí vlády zvýšit DPH u točeného piva z 10 na 21 procent ho vytočilo. „Je to lautrchujovina,“ říká i Dědkův otec, hospodský na penzi. Jejich rodinný podnik má tradici od roku 1927.

REPORTÁŽ: Na pivo s králem. Puby chystají největší chmelovou oslavu v historii

Na zdraví Jeho Veličenstva! Cheers Your Majesty! Tisíce anglických pivnic se připravují na oslavu korunovace Karla III. „Kde jinde oslavit krále než v královské hospodě,“ směje se paní výčepní v pivnici The Kings v jihoanglickém Portsmouthu, podniku s tradicí od roku 1910. S přáním, aby se oslavy projevily i na tržbách. Anglickým pubům totiž zvoní hrana, každý měsíc zanikne v zemi přesně 32 pivnic. Výzvu k oslavám Karla III. u piva vydala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, která v průběhu korunovačního víkendu povolila prodlužení striktních zavíracích hodin hospod o dvě hodiny.

KOMENTÁŘ: Chcete na ty lanýže nastrouhat papriku? Hořký vtip nejen o paprice za 199 korun

Kilo paprik za 199,90 koruny. Bohu díky, že to není 199,99 Kč, takto má zákazník alespoň dobrý pocit, že na kilu ušetří devět haléřů. Sranda? Možná pro tvůrce vtipů, zákazník se ale právem ptá, kam se poděla solidarita výrobců, obchodníků a živnostníků se spotřebiteli. Prostě se vypařila a mnoho producentů i prodejců razí sobecké heslo: „Já si životní úroveň určitě snižovat nebudu!“

Cena 180 korun za oběd není tolik. Za benzín jste také ochotni platit, říká Pohlreich

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se ve světě gastra pohybuje téměř 50 let a zatím tento byznys neplánuje opustit. Do konce roku chce otevřít v Praze cukrárnu a vydává také vlastní biografii. S redakcí CNN Prima NEWS mimo jiné mluvil o cenách v restauracích anebo o nedostatku pracovních sil. „Přeci není normální, abychom my podnikatelé prosili lidi, zda by si s námi nechtěli dát schůzku na pohovor,“ říká.

Veřejně přístupné toalety v pražských hospodách? Slušné pouštíme, tvrdí restauratér

V hlavním městě není dostatek veřejných toalet a lidé to pociťují, stěžoval si v pořadu 360° starosta Prahy 7 Jan Čižinský, jenž je zároveň pražským zastupitelem. Pražské restauratéry už před několika dny skrze média požádal, aby své toalety zpřístupnili veřejnosti. Podle zástupce restauratérů v Asociaci malých a středních podniků Luboše Kastnera jde však pouze o politické téma. Když někdo od „odskočení“ požádá, restauratéři ho neodmítnou.

Neočkovaní se mstí podnikům, sestavili blacklist: Kde kontrolovali, tam nevkročíme

Msta nebo jen silné přesvědčení? Někteří odmítači očkování i kritici protikoronavirových opatření sestavili takzvaný blacklist, do kterého lze vyznačovat „kolaborantské“ podniky. Týká se to těch provozoven, ve kterých v době restrikcí postupovaly dle platných nařízení a vyžadovaly certifikát o bezinfekčnosti. Mapa je na internetu volně dostupná. Přestože už tato povinnost nyní neplatí, antivaxeři nechtějí tyto hospody, posilovny nebo třeba divadla podporovat.