
Ostrá hádka politiků o Ukrajinu: Lezete Rusku někam, melete nesmysly, osočovali se ve studiu
Česká pivní kultura má na kahánku. Vymírá, zkrátka mele z posledního, jinak by ji ministerstvo kultury nemohlo zapsat na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, jak se to stalo tento týden. Na seznamu totiž figurují jen ohrožené druhy, k nimž patří například dudáci, voraři, bednáři, odzemek a jízda králů, čili vymírající řemesla a tradiční lidové zvyky. Mimo jiné mečové tance, slovácký verbuňk a morové průvody.
Téma obědů do sta korun už z vysílání CNN Prima NEWS diváci znají. Pravidelně v něm redaktoři hledají a přinášejí tipy na restaurace, bistra, hospody, kde se levně najíst. A ukazuje se, že míst, kde stačí stokoruna je stále dost. Tentokrát se redakce vydala do Olomouce a do Prahy.
Jdu ke Dvořákům na jedno / opravdu dám si jen to jedno / pohlédnu krátce na své dno… / a po sedmém až v nedohledno. Takto o pití piva zvažuje básník J. H. Krchovský. Jeden zlidovělý citát z Jaroslava Haška totiž říká: „Člověk míní, hospoda mění.“ Skupina nadšenců kolem Českého svazu pivovarů a sladoven se teď ale snaží tradiční českou pivní kulturu dostat i na seznam světového dědictví UNESCO. „Zdaleka totiž nejde jen o konzumaci, ale například většina slavných českých básníků měla potřebu o pivu i psát. A možná by tak k zápisu na seznam UNESCO mohla přispět nová antologie Šnyt,“ říká pro CNN Prima NEWS vydavatel knihy Pavel Řehořík, spolumajitel nakladatelství Větrný mlýny.
Na Hané pivo milují, tradičně tu pěstují nejlepší sladovnický ječmen. Zničí teď hanáckou hospodskou kulturu lednové navýšení DPH za čepované pivo na 21 procent? „Mě může ohrozit jedině smrt, ne nějaké DPH, i když je to od vlády špatný krok,“ říká hrdý výčepní Ivo Kučera z hospody U Kučerů v Majetíně, kterou jeho rod vlastní již po generace. I ve všední den večer tu sedí přes deset hostů. „Na konci ledna končíme, nemá to už smysl,“ rezignovaně říká číšnice v hostinci U Posledního haléře v Prostějově. Do prostorné pivnice si dnes našel cestu jediný host.
Vzhledem k plánované úpravě daně z přidané hodnoty (DPH) u točeného piva by cena oblíbeného českého alkoholického nápoje v pražských restauracích mohla přesáhnout hranici 70 korun. Politický zásah obhajují představitelé vládní pětikoalice s tím, že konsolidace veřejných financí je nezbytná. Proti je naopak opozice. Podle expertů bude zdražení piva pro podniky i zákazníky nepříjemné. Trh si však poradí, myslí si ekonomka Jana Matesová.
Hospůdkám na vesnicích hrozí zánik, domnívá se prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, a to kvůli zvýšení DPH u točeného piva, které vrcholní politici představili v rámci takzvaného konsolidačního balíčku. Podle ní bude vyšší daň dalším hřebíčkem do rakve venkovských hospod. Večeřová to uvedla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.
Reportér CNN Prima NEWS zjišťoval reakce na zdražení piva ve slezských výčepech. Tedy v někdejší nejmenší zemi Koruny české, kterou ve stávajícím státním znaku reprezentuje černá orlice. „S takovou půjdou hospody do kytek, další zdražení piva o jedenáct procent řada hostů nezvládne. Tady nemáme platy jako v Praze, tady jsme na Prajzke,“ rozčiluje se Tomáš Dědek, majitel hospody Kuchař ve slezském Hlučíně. Rozhodnutí vlády zvýšit DPH u točeného piva z 10 na 21 procent ho vytočilo. „Je to lautrchujovina,“ říká i Dědkův otec, hospodský na penzi. Jejich rodinný podnik má tradici od roku 1927.
Na zdraví Jeho Veličenstva! Cheers Your Majesty! Tisíce anglických pivnic se připravují na oslavu korunovace Karla III. „Kde jinde oslavit krále než v královské hospodě,“ směje se paní výčepní v pivnici The Kings v jihoanglickém Portsmouthu, podniku s tradicí od roku 1910. S přáním, aby se oslavy projevily i na tržbách. Anglickým pubům totiž zvoní hrana, každý měsíc zanikne v zemi přesně 32 pivnic. Výzvu k oslavám Karla III. u piva vydala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, která v průběhu korunovačního víkendu povolila prodlužení striktních zavíracích hodin hospod o dvě hodiny.
Kilo paprik za 199,90 koruny. Bohu díky, že to není 199,99 Kč, takto má zákazník alespoň dobrý pocit, že na kilu ušetří devět haléřů. Sranda? Možná pro tvůrce vtipů, zákazník se ale právem ptá, kam se poděla solidarita výrobců, obchodníků a živnostníků se spotřebiteli. Prostě se vypařila a mnoho producentů i prodejců razí sobecké heslo: „Já si životní úroveň určitě snižovat nebudu!“
Energetická krize se postupně promítá do cen v gastronomickém průmyslu, hospodští a restauratéři zdražují ceny pokrmů i pivo. Za jídlo si do konce roku připlatíme až o čtvrtinu více než loni, předpověděl šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.
Na zdražování energií a potravin logicky doplácejí i restaurace. Podle představitele Asociace restauratérů Apron Luboše Kastnera hospody vlivem krize často mění od základu obchodní strategii. Upravují menu a rovněž zmenšují porce. Zdražení ale nejspíš žádný z podniků neuteče. Za kolik budou restaurace na podzim nabízet obědy či točené pivo?
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se ve světě gastra pohybuje téměř 50 let a zatím tento byznys neplánuje opustit. Do konce roku chce otevřít v Praze cukrárnu a vydává také vlastní biografii. S redakcí CNN Prima NEWS mimo jiné mluvil o cenách v restauracích anebo o nedostatku pracovních sil. „Přeci není normální, abychom my podnikatelé prosili lidi, zda by si s námi nechtěli dát schůzku na pohovor,“ říká.