Hospody a hotely budou moci žádat o kompenzace. Mělo by na ně jít až deset miliard

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (Zdroj: Ladislav Křivan/MAFRA/Profimedia)

Jak vidí situaci majitel podniku?

Česká republika se od pátku 18. prosince přepne do čtvrtého stupně rizika podle systému PES. To mimo jiné znamená nucené zavření provozu hospod, restaurací, barů a ubytovacích zařízení. Oznámila to vláda na pondělní tiskové konferenci po svém jednání. Stát pro podnikatele v tomto sektoru chystá kompenzace, kterými by jim měl uhradit náklady.

Celkový objem kompenzací vyjde státní kasu až na 10 miliard korun, z čehož by poskytovatelé stravovacích služeb měli dostat až 2,5 miliardy z programu COVID gastro. Žádat o uhrazení nákladů mohou pro období od 14. října do 31. prosince.

Provozovatelé hotelů a dalších ubytovacích služeb budou moci žádat o příspěvek za každý den nuceného zavření v rozmezí 100 až 330 korun na jeden pokoj. Kromě toho je připraven i příspěvek na úhradu komerčního nájemného za čtvrté čtvrtletí letošního roku, tedy na měsíce říjen, listopad a prosinec. Na program vláda v pondělí uvolnila tři miliardy korun.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v pondělí vysvětloval, proč vláda nezvolila německý model, kdy jsou podnikatelům automaticky hrazeny kompenzace do výše 75 procent tržeb roku 2019. „Německo od tohoto mechanismu upouští, protože to má fatální dopad na jeho rozpočet. My budeme kompenzovat ve vztahu k nákladům. Započítat do toho tržbový bonus by bylo popření nákladového mechanismu, ve kterém jsme se doposud pohybovali,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Kurzarbeit bude

Podle Havlíčka by princip kompenzací podle tržeb byl proti smyslu dosavadního přístupu k náhradám škod způsobených koronavirovou pandemií. „Popřeli bychom tím například Antivirus. Pro obor gastro a ubytování jsme vytvořili specifický bonus, který jsme v pondělí uvedli v život. Kdybychom to všechno dopočetli, možná bychom nebyli daleko od německého modelu,“ dodal Karel Havlíček.

Vláda už po dopoledním jednání tripartity ujistila, že i po Novém roce budou pokračovat podpůrné programy jako je právě zmíněný Antivirus, jehož prostřednictvím stát firmám kompenzuje mzdové náklady na zaměstnance. Vláda sice současně připravuje takzvaný kurzarbeit, který by měl Antivirus nahradit, ale doposud se jej nepodařilo prosadit v Poslanecké sněmovně ani Senátu. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale vyjádřila přesvědčení, že kurzarbeit by mohl legislativním procesem projít ještě do konce letošního roku, a tak jej vláda bude moci v novém roce aktivovat.

Tagy: