Revolucionáři do ulic. Kubu zachvátily největší protivládní protesty za tři dekády

Tisíce Kubánců vyšly v neděli do ulic v řadě měst tohoto karibského ostrova protestovat proti autoritářské vládě, kterou kromě potlačování lidských práv viní i z ekonomické krize prohloubené pandemií. Při protestech, které zahraniční agentury označily za největší protivládní demonstrace na Kubě za tři dekády, policie zatkla přes sto lidí.

„Pokyn k boji je dán: revolucionáři do ulic,“ prohlásil v neděli po vypuknutí demonstrací prezident Díaz-Canel, který je i šéfem jediné povolené strany v zemi – komunistické. Protivládní protesty přičetl Spojeným státům, jejich od 60. let minulého století trvajícímu obchodnímu embargu a zpřísnění ekonomických sankcí za předchozího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Podle BBC Mundo je důvodem protestů výrazné zhoršení epidemické situace, která je poslední kapkou nespokojenosti Kubánců sužovaných nedostatkem základního zboží a léků. Pandemie také omezila cesty turistů do této země závislé na cestovním ruchu.

Počty nákaz koronavirem na Kubě od června výrazně stoupají. V neděli oznámila vláda na 6 750 potvrzených případů za den, což je více než čtyřnásobek oproti začátku června. Mnohé nemocnice mají přitom nedostatek zdravotnického materiálu. V předchozích dnech zemřelo podle BBC Mundo několik lidí s covidem i z jiných příčin doma, protože se jim nedostalo lékařské péče.

Havana v ohni

Nedělní protesty vypukly ráno ve městě San Antonio de los Baňos nedaleko Havany a záhy se díky sociálním sítím rozšířily do dalších měst v zemi. Lidé křičeli: „Pryč s diktaturou,“ či „Vlast a život,“ s odkazem na populární videoklip mladých hudebníků, kteří jím parafrázovali heslo kubánských revolucionářů „Vlast nebo smrt“.

„Viděli jsme protesty na sítích, a tak jsme vyšli také do ulic. Už toho máme dost, není jídlo, nejsou léky, není svoboda,“ řekl BBC mladík Alejandro, který šel demonstrovat proti vládě ve městě Pinar del Río za západě Kuby. „Chceme změnu, nechceme už diktaturu,“ uvedl demonstrant z města San Antonio.

Podle agentur AP a EFE vláda v neděli začala vypínat internet či elektřinu v některých obcích, aby zabránila dalšímu šíření protestů. Ty pokračovaly ale i večer přes masivní nasazení policie a armády a přesto, že v noci je na Kubě zákaz vycházení zavedený kvůli šíření koronaviru.

Obavy z výzvy kubánského prezidenta k revolučnímu boji vyjádřila Julie Chungová z amerického ministerstva zahraničí, šéf Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro či český ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Podporujeme Kubánce a jejich právo se shromažďovat a vyjádřit svůj názor. Odsuzujeme jakékoliv výzvy k násilí vůči pokojným protestům,“ napsal Kulhánek v pondělí ráno na Twitteru.

Tagy: