Revoluční nápad liberecké technické univerzity: Střechy budov by mohly chladit salátové farmy

Na liberecké technické univerzitě zkoušejí neobvyklé řešení, jak zchladit rozpálené střechy, které v současných vedrech zhoršují klima hlavně ve městech. Na jedné z budov vyrostla salátová farma. Měsíčně sklidíme zhruba tisíc kusů salátů a střechu ochladíme až o 20 stupňů, hlásí první výsledky autorka projektu, architektka Tereza Nalezená.

Na ploché střeše jedné z budov v univerzitním areálu stojí hliníkové stojany, ve kterých cirkuluje živný roztok. V otvorech jsou zastrčené květináčky a v nich ve vlhké vatě saláty a bylinky se zapuštěnými kořeny. Říká se tomu hydroponická farma, pěstování bez hlíny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vilu Miloše Jakeše prodali jeho synové za 45 milionů. Nyní ji vlastní miliardář

Teplota vzduchu aktuálně na slunci přesahuje třicítku, test s termokamerou ukazuje, že střecha je pod saláty výrazně chladnější. „Vidíte, že ta nezakrytá část střechy má 50 stupňů, pod těmi stojany je teplota okolo 30 stupňů,“ upozornila doktorandka z místní fakulty architektury.

Saláty střechu stíní, hlavní roli při snižování teploty má ale voda. „Živný roztok v těch trubkách cirkuluje, částečně se odpařuje, a to střechu ochlazuje. Využít se k tomu přitom dá dešťová voda zachytávaná do nádrží,“ prozradila redakci CNN Prima NEWS Tereza Nalezená.

O nápad z Liberce už mají velký zájem především developeři, kteří stavějí haly distribučních center nebo továren. Líbí se jim hlavně řešení bez použití hlíny, které střechy nepřetěžuje. „Už mám naplánované schůzky s vysoce postavenými manažery. Právě v případě hal, které mají obrovskou rozlohu, by tohle řešení mělo velký smysl. Jejich střechy tvoří tepelné ostrovy, které negativně ovlivňují klima ve svém okolí,“ popsala autorka nápadu. Podle ní by si střechy hal mohly pronajímat firmy, které by na nich pěstovaly zeleninu.

Dost často je to tak, že hala patří někomu jinému než tomu, kdo ji využívá. Pro majitele by to znamenalo další příjem, pro uživatele benefit třeba ve snížení nákladů na klimatizaci. „Ideální situace by byla, kdyby se saláty pěstovaly na střeše distribučního centra potravin. Náklady na dopravu z pole by odpadly, saláty by se rozvážely hned po utržení, snížila by se i uhlíková stopa,“ zasnila se architektka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V České Lípě dražili odtažená auta. Na koupi stačilo i 600 korun

Tagy: