Reykjavík zasáhlo zemětřesení o síle 5,6. Otřáslo domem premiérky i parlamentem

Island zasáhlo silné zemětřesení.

Zemětřesení v Reykjavíku

Islandskou metropolí otřáslo v úterý odpoledne zemětřesení o síle 5,6. Kamera v islandském parlamentu v Reykjavíku zachytila zemětřesení v přímém přenosu. Člena parlamentu, který zrovna přednášel projev, natočila, jak utekl do bezpečí poté, co se budova začala třást. Tamní meteorologické stanice zemětřesení centralizovaly blízko města Krýsuvík, zhruba 30 kilometrů jižně od hlavního města, informoval deník The Daily Mail.

Na videu, které během několika hodin obletělo internet, je vidět, jak člen parlamentu Helgi Hrafn Gunnarsson zbystří, když pod nohama ucítí otřesy.

Poté rychlým krokem opustí plénum, zatímco předsedající zůstává za ním. „Seďte klidně, seďte klidně,“ je slyšet, jak na videu promlouvá k ostatním politikům.

Také islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová pocítila zemětřesení na vlastní kůži. V živém televizním přenosu zrovna odpovídala na dotazy novináře, když se její dům začal otřásat.

„Proboha, to je zemětřesení!“ vykřikla a pevně se chytla svého stolu. Poté se ale 44letá premiérka začala smát. „Promiňte, právě tu bylo zemětřesení. No, to je prostě Island,“ dodala s tím, že ona i její dům jsou v pořádku.

Tagy: