Na Ukrajině jsou speciální síly z NATO, naznačují uniklá data. Britové mlčí, Francie to odmítá

Velká Británie má mít na Ukrajině na několik desítek svých vojáků. Tuto informaci odhalila data uniklá z amerického Pentagonu a ihned ji převzala ostrovní média. Podle nich má jít i o elitní jednotky. Vláda ministerského předsedy Rishiho Sunaka se k přítomnosti svých sil na Ukrajině nevyjádřila. Zmiňované úniky z amerického ministerstva obrany se týkají i Francie, která má mít rovněž na Ukrajině své síly. Elysejský palác však tyto zprávy odmítá.

Dokumenty, které byly za nejistých okolností vyneseny z amerického Pentagonu, zmiňují také Londýn. Ten má podle uniklých dat mít na Ukrajině zhruba 50 příslušníků vojenských speciálních sil. Minimálně část z nich má být z proslulé jednotky SAS, informoval deník The Guardian.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální video ukazuje, jak Rusové řezají zajatci hlavu. Ukrajina slibuje krvavou odplatu

Podle informací Pentagonu, které unikly na veřejnost, mají britské síly činit více než polovinu západních sil, které jsou aktuálně na válkou zmítané Ukrajině přítomné. Co konkrétně na místě tito vojáci dělají, není jasné.

Vládní kabinet slovy Rishiho Sunaka nebo ministra obrany Bena Wallace na uniklou zprávu o přítomnosti britských sil na Ukrajině dosud nijak nereagoval, informoval The Guardian. Deník doplnil, že britské speciální jednotky na Ukrajině oficiálně působily před zahájením ruské invaze, protože pomáhaly cvičit síly Kyjeva. Britské ministerstvo obrany už dříve k uniklým dokumentům poznamenalo, že obsahují „závažné nepřesnosti“.

Kromě britských jednotek se podle uniklých materiálů spekuluje také o francouzské vojenské přítomnosti na Ukrajině. Francie, která je rovněž členským státem NATO a patří mezi podporovatele Kyjeva, však tyto informace odmítla. „Na Ukrajině nejsou přítomny žádné francouzské jednotky, které by se zapojovaly do nějakých operací,“ oznámil tým ministra pro ozbrojené síly Sébastiena Lecornua.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom po návštěvě Čny zaujal svými výroky budoucí roli své země a Evropské unie. V rozhovoru pro web Politico například prohlásil, že Evropa by neměla být tak závislá na USA. Stejně tak zmínil, že by se neměla zaplétat do cizích krizí. „Přesně to Evropské unii brání v budování strategické autonomie,“ řekl Macron a zmínil především napjatou situaci mezi Čínou a USA ohledně Tchaj-wanu.

„Evropané nemůžou vyřešit krizi na Ukrajině, jak bychom mohli věrohodně mluvit k otázce Tchaj-wanu? Evropa by podle něj měla usilovat o pozici „třetí supervelmoci“ a posílit svou „strategickou autonomii“. „Pokud se pnutí mezi Čínou a USA vyhrotí, nebudeme mít čas ani prostředky pro dosažení finanční a strategické autonomie a staneme se vazaly,“ sdělil novinářům.

Původ dokumentů je nejasný

Uniklé dokumenty z Pentagonu v posledních dnech plní přední stránky novin a zpravodajské portály po celém světě. Postupně se odhalují další nové informace. Pravděpodobně nejdůležitější položkou ve zveřejněných datech byly utajované plány USA a Severoatlantické aliance (NATO) na posílení ukrajinských sil před ruským vpádem na Ukrajinu.

Už dříve agentura Reuters napsala, že některé dokumenty mohou být součástí ruské dezinformační operace, jiné součástí amerického plánu, jehož cílem je uvést Moskvu v omyl ohledně válečných plánů Kyjeva.

Tagy: