RADAR: Znepokojující vyhlídky pro Řecko. Kdy ustoupí spalující žár a konečně zaprší?

Rozsáhlé lesní požáry sužují řecký ostrov Rhodos

Aktuální situace na Rhodu (25.7.2023,6:40)

Špatné zprávy nejen pro řecký Rhodos, který se nachází v plamenech, přináší předpověď počasí. Vlna velmi vysokých teplot, která na začátku července zasáhla Středomoří, ještě nějakou dobu neustoupí. Celé Řecko mají i nadále sužovat pekelné hodnoty mezi 35 a 40 stupni Celsia. Pro celou zemi platí riziko vzniku dalších požárů.

„V neděli bylo na poloostrově Peloponés naměřeno 46 stupňů Celsia. Právě teploty řeckým hasičům nijak nepomáhají. Vidina deště je zatím nulová a silný vítr místy rozhání plameny, které nejsou pouze na Rhodosu. V pondělí hořelo na více než 80 místech v Řecku,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS redaktor zahraniční redakce Jakub Kůš.

ČTĚTE TAKÉ: Nocování na zemi i chaos při evakuaci. Češi popsali děsivé zážitky z hořícího Rhodu

A výstrahy před dalšími ohni nadále platí. Extrémní riziko vzniku dalších požárů hrozí zejména pro jižní oblasti Řecka včetně Athén, část Peloponéského poloostrova a některé ostrovy včetně Rhodu. Právě v těchto oblastech byly v uplynulých dnech naměřeny nejvyšší teploty. Ty by měly být i v následujících dnech hodně vysoké.

Například na hořícím ostrově Rhodos by měli místní naměřit až 40 stupňů Celsia. Od čtvrtka by sice teploty měly mírně klesnout, ale i tak by do konce týdne neměly sestoupit pod 35 stupňů. Athéňané podle předpovědi Accuweather.com ještě ve středu zažijí teploty atakující 40stupňovou hranici, i zde by se však časem mělo mírně ochladit a po zbytek týdne by měli místní naměřit mezi 30 a 35 stupni.

Sledujte RADAR monitorující počasí v Řecku:

Kritická situace a výstraha před požáry platí i pro zbytek Peloponéského poloostrova a střední část Řecka. Lidé by zde podle Kůše měli být na pozoru a uzpůsobit své chování situaci. „Pouze sever Řecka je v jakési klidné oblasti, která v reálu až tak klidná není. Výstraha pro tyto oblasti je nižší, ale platí i zde,“ dodal redaktor CNN Prima NEWS.

Vidina deště ale alespoň pro část Řecka existuje. Podle britské ITV se během středečního odpoledne a večera na severozápadě země očekávají silné bouřky, které povedou k zesílení severozápadního větru. Tyto krátké ale intenzivní bouřky se posléze rozšíří do Makedonie, Thesálie a západního Peloponésu.

Podívejte se na reportáž z návratu českých turistů z hořícího ostrova Rhodos zpět do Česka:

Tagy: