Richterová: Fico rozviklává národní bezpečnost. Nehrajme si na staršího bráchu, vyzval Vondráček

Olga Richterová (Piráti) a Jiří Pospíšil (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (12)

Slovenský premiér Robert Fico podle místopředsedkyně Sněmovny Olgy Richterové (Pirát) rozviklává národní bezpečnost východního souseda. Podle Pirátky je proto důležité, aby se slovenským prezidentem stal někdo, kdo bude protiváhou předsedy vlády a nebude zlehčovat ruskou agresi na Ukrajině. Poslanec hnutí ANO Radek Vondráček na to reagoval tím, že by se Češi neměli plést do sousedních voleb a přestali si hrát na mravokárce.

Podle Richterové se na Slovensku odehrávají velice důležité volby, ve kterých svou roli hraje i předseda vlády Robert Fico (Směr). „Zásadně rozviklává národní bezpečnost a zájmy Slovenska. Ukrajina bojuje za zachování mezinárodního řádu. On to ale rozviklává a nedémonizuje Vladimira Putina. Je velice důležité, aby se prezidentem stal někdo, kdo celou situaci nebude zlehčovat. Rusko totiž není jen agresor, ale také vojenská diktatura,“ řekla Richterová v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Krym čelí masivnímu náletu Ukrajinců. Sestřelili jsme deset raket, hlásí Rusové

Ta také uvedla, že úspěšný kandidát na prezidenta Peter Pellegrini ukazuje názorový posun podobně jako Robert Fico. „Je na Slovácích, jak si nakonec vyberou. Poslední výroky Pellegriniho ale ukazují, že se názorově posunul. Také dodám, že jediný vrcholný politik, který zasáhl do slovenských voleb, je Andrej Babiš. Ten ho totiž podpořil,“ řekla Richterová.

To ale odmítl někdejší předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Ten totiž připomněl, že ministr vnitra Vít Rakušan se před volbami sešel s lídrem opoziční strany Progresivní Slovensko Michalem Šimečkou. Ten následně podpořil protivníka Petera Pellegriniho, tedy bývalého ministra zahraničí Ivana Korčoka.

Vondráček poté doporučení svého předsedy Andreje Babiše zlehčoval. „To je součást nadstandardního vztahu, který spolu se Slovenskem máme. Já bych ale všechny prosil, abychom si nehráli na velkého bratra. Je to jejich kampaň a nehrajme si na staršího bráchu. Oni si to spolu ve volbách vyřeší,“ řekl Vondráček.

Tagy: