Vláda měla data o budoucím zahlcení nemocnic už v srpnu, tvrdí pirátka Richterová

Olga Richterová

Už ze srpnových dat, které měla vláda, potažmo ministerstvo zdravotnictví k dispozici, se dalo predikovat, že pokud se nic nepodnikne, tak dojde k zahlcení nemocnic. V pořadu K věci to prohlásila první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

„Z těch dat ze srpna se dalo predikovat, že když vláda nebude urychleně připravovat obyvatele na to, co může nastat, že budou zahlcené kapacity nemocnic,“ řekla doslova Richterová.

Data do modelu Světové zdravotnické organizace (WHO) dosadil pirátský poslanec Ondřej Profant s dalšími analytiky.

Podle první místopředsedkyně Pirátů tedy vláda měla potřebné informace již před krajskými a senátními volbami, které proběhly zkraje října. Samotné volby mohly přispět k šíření nákazy, přesto je však kabinet vedený premiérem Andrejem Babišem neodložil.

Data o odhadu nemocných, která se v uplynulých dnech dostala na povrch, prý Richterová prvně viděla až toto pondělí. Do té doby měli opoziční poslanci od vládních představitelů dostávat jen kusé excelové tabulky a shrnující informace.

Se STAN můžeme mít i 25 % hlasů

Aktuálně je dle ní nutné „soustředit všechny síly na zvládnutí pandemie“. Návrh ODS, aby vláda znovu požádala o důvěru, tak není teď na stole. „Uprostřed bitvy je zbytečné řešit, kdo za to může,“ podotkla Olga Richterová.

Velikým problémem pro zvládnutí pandemie podle pirátské poslankyně je i nedostatek zdravotnického personálu. Vyzvala tak k tomu, aby se vláda věnovala zrekrutování nových zdravotníků, ale i k návratu těch, kteří ze zdravotnictví odešli. „Bylo by dobré, kdyby se aspoň na dva měsíce vrátili,“ sdělila pirátka v pořadu K věci.

Richterová hovořila i o možném spojení Pirátů a hnutí STAN pro volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Aktuálně si její strana zjišťuje od svých členů, jak by se k této alianci stavěli. Ona sama se řadí k zastáncům spojení, ale chce si držet i analytický přístup. „Ta jednání jsou pro mě přínosná a překvapivě i příjemná, čekala jsem je tvrdší,“ řekla Richterová.

V pořadu K věci naznačila i metu, na kterou by strany společně mohly útočit. Mělo by se jednat o 20 % hlasů. „Můžeme se dostat i na 25 %,“ doplnila Richterová. Za lídra bloku bude prosazovat předsedu Pirátů Ivana Bartoše.

Rozhovor Marie Bastlové s Olgou Richterovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: