Další auto na dálnici D11 v protisměru. Zmatených řidičů poslední dobou přibývá

Auto v protisměru na D11

Další auto v protisměru vyděsilo řidiče na dálnici D11 u Hradce Králové. Jeden z nich se proto obrátil na policii. Hlídky vyrazily do terénu, jenže vozidlo už nenašly. Po řidiči policisté dále pátrají a prosí veřejnost o pomoc.

Kamera natočila červené osobní auto, které jelo v protisměru, na 90. kilometru dálnice D11. Policii zalarmoval jeden z projíždějících šoférů. „Na místo ihned vyrazily hlídky policie, nicméně po projetí asi dvacetikilometrového úseku na dálnici na žádné vozidlo v protisměru nenarazily,“ uvedla policejní mluvčí Eliška Maierová.

Policisté prošli záznamy z kamer a zjistili, že auto jelo po dálnici asi 300 metrů. Pak zmizelo. „Žádáme samotného řidiče nebo ostatní svědky, kteří by k této události mohli sdělit jakékoliv informace, aby kontaktovali bezplatnou linku 158,“ dodala Maierová.

Kromě očitých svědků by vyšetřovatelé uvítali i záznamy z palubních kamer kolemjedoucích řidičů. Za jízdu v protisměru hrozí šoférovi červeného auta desetitisícová pokuta. Navíc řidiči policie připíše ještě sedm „trestných“ bodů a až na rok může přijít o řidičský průkaz. Pokud by se v něm ale hnulo svědomí a sám se přihlásil, policie k němu muže být shovívavější.

Pokuste se otočit na bezpečném místě

Nejde o jediného hříšníka, který se po D11 proháněl protisměrem. Starší šofér na dálnici ujel šest kilometrů, než ho policisté zastavili. V září v opačném směru jela také řidička s pozitivním testem na drogy.

Lidí, kteří najedou na dálnici do protisměru, stále přibývá. Následky případné čelní srážky ve vysoké rychlosti mohou být fatální. „Je v případě protijedoucího vozidla potřeba na sebe upozornit, například bliknutím dálkovými světly, najet na krajnici a v případě možnosti se bezpečně otočit do správného směru a pokračovat v jízdě. Je určitě bezpečnější včas si uvědomit jízdu protisměrem a na bezpečném místě se otočit, nedojíždět až do dalšího sjezdu,“ vysvětlil šéf dopravní policie Královéhradeckého kraje Petr Dušek.

Tagy: