Řidič kamionu s migranty skončil ve vazbě. Kriminalisté znají příčinu úmrtí jedné z uprchlic

Náklaďák se 30 migranty zastavila policie na D8. Část se pokusila uprchnout, jeden má být mrtvý

Co bude s migranty zadrženými v kamionu na D8?

Žena, kterou společně s dalšími migranty objevili policisté v pondělí večer v kamionu na dálnici D8, zemřela na udušení kvůli nedostatku kyslíku. CNN Prima NEWS to řekl policejní mluvčí Pavel Truxa. Řidiče kamionu už kriminalisté obvinili a soud ho následně poslal do vazby. Více než polovina zadržených migrantů by měla v nejbližších dnech opustit Česko.

Kamionem se vezly další tři desítky migrantů původem ze Sýrie. Pomoc si měli přivolat sami skrze tísňovou linku, zřejmě kvůli tomu, že jedna z žen v nákladovém prostoru zkolabovala. Ani přes okamžitou pomoc policistů se jí už nepodařilo oživit.

ČTĚTE TAKÉ: Třináctiletá dívka zemřela den před otcovými narozeninami. Na přechodu ji srazil řidič

Příčinu její smrti odhalila pitva. „Na základě předběžných výsledků žena zemřela na udušení v důsledku nedostatku kyslíku ve ztísněném prostoru,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Truxa pro CNN Prima NEWS.

Další uprchlíci ve věku od 10 do 58 let byli sice dehydrovaní, ale přežili. Všechny si převzala cizinecká policie. Osmnáct z nich už dostalo výjezdní příkaz. To znamená, že do několika dní musí Česko opustit.

Dalších šest je umístěno v uprchlickém zařízení Bělá-Jezová. Budou vydáni státu, kde žádali o azyl. „Zajištěné nezletilé osoby byly předány orgánům sociálně právní ochrany dětí,“ dodal policejní mluvčí.

Přímo na místě policisté zadrželi i 29letého běloruského řidiče. Středočeští kriminalisté ho obvinili ze zvlášť závažného zločinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. „Soudce okresního soudu v Mělníku rozhodl o vzetí obviněného do vazby,“ sdělil Truxa.

Řidič může v případě odsouzení skončit až na 12 let za mřížemi.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na pražských Vinohradech. Žena vypadla ze čtvrtého patra, na místě zemřela

Tagy: