Řidič, který uvízl v Anglii: Na záchod chodíme raději do přírody

Řidič kamionu živě z Velké Británie

Jeden mobilní záchod pro třicet náklaďáků a jídlo až po necelém dni –⁠ tak popsal pro zpravodajství CNN Prima NEWS situaci jeden z českých řidičů kamionu Martin Križan, který uvízl ve Velké Británii. Na ostrovech zůstal kvůli uzavření britsko-francouzských hranic z důvodu nově objeveného kmenu koronaviru na jihu Anglie. Doprava se po několika dnech začala obnovovat až ve středu.

„Aktuální situace na 24. kilometru silnice M20 je mizivá. Víme, že před půlhodinou začali lidem dávat testy na covid a kamiony se začaly přesouvat dolu do přístavu. Tady ještě nic,“ nastínil pro CNN Prima NEWS Križan kolem jedenácté hodiny dopolední ve Štědrý den.

Dále řekl, že do kolony se dostal ve středu ráno, první jídlo ale dostal až navečer. „Dostali jsme bagetu, tyčinku, chipsy a vodu. O půlnoci nám donesli teplé jídlo. Na třicet kamionů máme jednu mobilní buňku na záchod, ale využíváme raději přírodu, tam je více čisto,“ dodal Križan.

Jedeme na plný plyn až domů

Řidičům, kteří na britsko-francouzských hranicích uvízli, pomůže také ministerstvo dopravy. „Aby řidiči neuvízli třeba na německo-českých hranicích z důvodu odpočinku v autě či týdenního odpočinku a mohli dojet domů co nejdříve na svátky, dáme výjimky pro tyto případy. Výjimka bude platit od 24. prosince do 23. ledna následujícího roku,“ řekl mluvčí resortu dopravy František Jemelka.

Řidiči tak mají výjimku z týdenních přestávek a v případě komplikací si můžou odpočinek posunout. Jemelka také dodal, že řidiči si můžou zkrátit povinnou pauzu, a to z 11 na 9 hodin. „I když by nám výjimku neudělali, jsme rozhodnuti jet na plný plyn až domů. Samozřejmě po čtyřech a půl hodinách si uděláme 30 minut pauzu. Přeji všem hezké Vánoce,“ řekl Križan.

Tagy: