Česko zasáhne sněhová kalamita, napadne až 30 centimetrů. Kvůli mrazu hrozí i náledí

Nadále bude v Česku převládat oblačná až zatažená obloha v kombinaci se sněžením, a to zejména na horách. Teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C, nejen řidiči by se v následujících dnech měli mít na pozoru. V noci na pátek hrozí tvorba náledí, o víkendu může Česko zasáhnout sněhová kalamita.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, zejména v Čechách však místy může být i polojasno. Na horách a postupně i na Moravě meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) očekávají sněžení. Ve výšce pod 300 metrů pak i mrholení, ojediněle se mohou tvořit mlhy. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C, na horách však teploměry naměří hodnoty pouze kolem −3 °C.

Počasí v noci na pátek bude ovlivňovat tlaková níže z jihozápadní Evropy. Teploty se tak budou pohybovat zejména pod bodem mrazu, a to mezi 1 až −3 °C. V Čechách pak mohou teploměry naměřit −1 až −5 °C, při malé oblačnosti a sněhové pokrývce dokonce až −8 °C.

Meteorologové navíc varují, že se může místy tvořit náledí či zmrazky. Nadále by na některých místech mělo sněžit, objevit se mohou mlhy, a to i mrznoucí.

V pátek bude zataženo až oblačno, zejména na Moravě se budou tvořit další mlhy. Zároveň by lidé neměli zapomenout deštníky. Sněhové přeháňky mohou vystřídat ty dešťové či smíšené. K večeru by však srážek mělo ubývat. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi −1 až 3 °C.

A co přinese víkend? Výhled není zejména pro řidiče příliš příznivý. V sobotu se očekává ojediněle sněžení, které se na východě ve výšce pod 300 metry změní v déšť, a to i mrznoucí. Objevit se mohou i mlhy. Doprovodí je denní teploty mezi −1 až 3 °C.

Situace se však rapidně změní v neděli a následujících dnech. „Očekáváme intenzivní sněžení. Napadnout může místy přes 15 centimetrů sněhu, na východě až 30 centimetrů, a v kombinaci s čerstvým větrem se budou tvořit sněhové jazyky a závěje,“ varují již nyní meteorologové. Výstraha zatím není v platnosti, to se však může brzy změnit. Nejvyšší denní teploty se v neděli budou pohybovat pouze mezi −3 až 1 °C.

Tagy: