Minimální riziko jaderného útoku? To jsme si mysleli i o ruské invazi, varuje analytik

Bezpečnostní analytik Jiří Vojáček v pořadu 360° vysvětlil, proč Ukrajina čeká s protiofenzivou.

360° (1028)

Poslední týdny světem hýbou obavy z možného ruského použití jaderných zbraní vůči Ukrajině. Většina expertů se ale shoduje na tom, že taková šance je stále minimální. Tyto úvahy potvrzuje i vojenský analytik Jiří Vojáček, který byl hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Upozorňuje ale na fakt, že o přímém napadení Ukrajiny také většina veřejnosti, politiků i expertů pochybovala.

„V současné době se většina analytiků shoduje na tom, že Rusové na Ukrajině jadernou bombu nepoužijí a že ta pravděpodobnost je velmi nízká. Ale pamatuji si, že před 24. únorem ti stejní lidé taktéž předpokládali, že Putin na Ukrajinu nezaútočí. A stalo se,“ popisuje Vojáček. Jedním dechem ale dodává, že Putinovi do hlavy nikdo nevidí, možné tak prý může být vše.

„Riziko se stále zvyšuje, byť si stále myslím, že je minimální,“ říká Vojáček, podle kterého mu dává za pravdu i názor velké části odborné veřejnosti.

Za absurdní považuje i ruská tvrzení o tom, že se Ukrajinci chystají pod falešnou vlajkou zinscenovat jaderný útok. „Když jsem poprvé slyšel, že Ukrajinci někde seberou raketu Iskander, tu rozmontují, do té něco dají a pak to rozpráší nad Černobylem, řekl jsem si, že to je nesmysl,“ hodnotí publicista. „Je to klasická ruská propaganda. Oni to sice dobře vymyslí, ale dopadne to tak jako vždycky – k smíchu.“

Jako nepravděpodobnou vidí Vojáček i jakoukoliv masivnější úspěšnost Rusů při verbování v České republice. O to se pokouší Vagnerova skupina. „To, že u nás Rusové rekrutují bojovníky do svých řád je fakt, ale nemyslím si, že by jich byly stovky nebo tisíce,“ vysvětluje.

Jemu samotnému přijde zvláštní i to, že by tamní hypotetický oddíl nesl jméno podle hlavní postavy nejslavnějšího románu Jaroslava Haška. „Už jenom tvrzení, že se ten prapor jmenuje Švejk, je zvláštní. Pro Čechy je spíše vtipnou figurou a je krajně nepravděpodobné, že by si takoví drsňáci dali jeho jméno do svého názvu,“ uzavírá Vojáček.

Tagy: