Rekrutujeme vojáky i v Česku. Prapor Švejk je naší páteří, má tvrdit šéf ruských vagnerovců

Členové Vagnerovy skupiny v Luhanské oblasti na Ukrajině

Údajné náborové centrum Vágnerovců v Česku

V Česku máme velký počet náborových center. To měl na sociální síti Telegram prohlásit Jevgenij Prigožin, šéf žoldnéřské Vágnerovy skupiny, která za Rusko bojuje na Ukrajině. Tam prý Češi válčí pod praporem Švejk. I když pravost tohoto tvrzení nelze nezávisle potvrdit, není to poprvé, kdy se mluví o náboru nových bojovníků v Česku.

Už několik měsíců vágnerovci lanaří rekruty v ruských věznicích. Že mají náborová střediska taky v Česku, měl majitel polovojenské organizace Jevgenij Prigožin potvrdit teprve nedávno.

„Češi jsou skutečnou páteří některých jednotek ČVK (ruská zkratka pro soukromou vojenskou společnost, pozn. red.) Vágner. Takzvaný český prapor pojmenovaný po Švejkovi dnes perfektně funguje v bachmutském směru,“ uvedl na svém telegramovém účtu Jevgenij Prigožin.

Zda tento účet na Telegramu spravuje opravdu on, není možné stoprocentně potvrdit. Nezávisle na tom se ale informace o verbování bojovníků v Česku objevila začátkem tohoto měsíce na britském webu Middle East Eye.

Nábor pod záminkou velmi dobře placené práce většinou podle zahraničních webů probíhá na sociálních sítích. Vágnerovci měli oslovit taky příslušníky afghánských elitních jednotek, které kdysi cvičili Američané. Ti se loni v létě z Afghánistánu stáhli. Mohlo by jít až o deset tisíc elitních vojáků.

Další boj vede Rusko v rovině propagandy. Ruská agentura RIA Novosti napsala, že Kyjev už údajně připravil špinavou bombu a radioaktivním odpadem naplnil maketu ruské rakety Iskander, kterou vypustí nad oblastí Černobylu.

Fotky špinavé bomby ze Slovinska

„Případné použití špinavé bomby Ukrajinou nedává absolutně žádný smysl. Bezesporu by skončila jednoznačná podpora Ukrajiny Západem. Je to součást propagandistické akce Ruska,“ vysvětlil bezpečnostní expert Jan Paďourek.

Ruské ministerstvo zahraničí jako důkaz plánované sabotáže zveřejnilo fotografie, u kterých se ale ukázalo, že jsou ze Slovinska. Na snímky staré 12 let upozornila tamní vláda. Nově začalo Rusko Spojeným státům a jejich spojencům hrozit likvidací komerčních satelitů.

Tagy:
Afghánistán Ukrajina Slovinsko Česko USA Rusko Kyjev Telegram Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jevgenij Prigožin