Stypkova smrt rozvířila debatu. Covid ale neohrožuje všechny onkologické pacienty stejně

Onkologičtí pacienti a covid

Zpěvák David Stypka patřil mezi onkologické pacienty, kteří zemřeli kvůli komplikacím způsobeným koronavirem. Tento případ rozvířil debatu o riziku nákazy pro nemocné rakovinou. Specialisté na léčbu nádorů zároveň všechny své pacienty vyzvali, aby se nechali naočkovat.

V České republice je zhruba 600 tisíc lidí, kteří rakovinu prodělali nebo se z ní právě léčí. Mezi ně patří i Petra Nýplová, která si před dvěma lety nahmatala bulku v prsu. „V červenci mi skončila biologická léčba, je kardiotoxická, takže oslabuje srdce, stejně tak jako chemoterapie. Hodně se bojím, a tak se chráním,“ uvedla Nýplová.

46letá matka dvou dětí žije prakticky už dva roky v naprosté izolaci. Pracovat nemůže, nákup si nechává radši vozit až domů a omezit musela i kontakt s rodinou a přáteli. „V době léčby jsem se snažila trochu izolovat a teď v době koronaviru znovu. Musím říci, že už se těším, až si budu moci s přáteli někam vyrazit, třeba na dovolenou,“ přiznala.

Výši rizika nákazy onemocněním COVID-19 u onkologických pacientů určuje hlavně stadium nemoci. Ne každý pacient s rakovinou je proto ohrožený stejně. „Ohroženější jsou ti, kteří jsou v aktivní léčbě, mají chemoterapii nebo jsou v radioterapeutické fázi. Popřípadě jsou těsně po těchto léčbách, a to zhruba do doby tří měsíců,“ uvedla onkoložka Petra Holečková.

Podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové ale nemusí nutně kombinace rakoviny a nemoci COVID-19 znamenat smrt nebo těžší průběh. „Ta koincidence covidu a rakoviny neznamená pro průběh nádorového onemocnění nic hrozného,“ prohlásila Prausová.

Onkologická společnost i přesto vydala výzvu, aby se lidé s rakovinou nechali proti koronaviru naočkovat. „Mám smíšené pocity, veřejnost toho moc neví. Očkovat se ale nechám, abych se mohla vrátit do normálního života,“ svěřila se Nýplová.

Pro onkologické pacienty existuje i takzvané desatero. Jedná se o základní pravidla, podle kterých by se měli nemocní chránit v době pandemie. Nijak zvlášť se ale neliší od pravidel, která má dodržovat zdravý člověk.

Tagy: