Nezlobte se, máme plno. Zoufalí rodiče dětí s autismem marně shánějí specialistu

Rodiče dětí s autismem trápí nedostatek odborných psychologů.

Nedostatek psychologů pro autistické děti

Dlouhé čekací doby na objednání a často marné hledání specialistů pro své autistické děti. S takovými problémy se potýkají některé rodiny. Za vším je nedostatek psychologů. Specialisté tvrdí, že důvodem je dlouhé a finančně náročné studium.

S problémem tohoto rázu se potýká paní Jana. „Na internetu jsem si našla seznam psychologů a jela jsem jednoho po druhém pro oblasti Prahy i Středočeského kraje. I tak jsme ale bez lékaře, protože kapacity jsou přeplněné a čekací doba se pohybuje okolo roku,“ popsala obtížnou situaci maminka dítěte s autismem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přelomový objev může zásadně ovlivnit boj s rakovinou. Změníme pravidla hry, věří vědci

Podobně je na tom i další rodič, otec Martin. „Hledáme a nenacházíme. Dostanete odmítavé informace, že mají dlouhé objednací lhůty, že nemohou nikoho přijímat nebo že jsou vytížení. Někdy nás odkážou i k někomu jinému,“ sdělil.

Marné hledání a dlouhé čekání potvrzují i sami specialisté. „V klinických ambulancích může být čekací doba v rámci šesti měsíců. Dokonce se může i vyhlásit na nějakou dobu stop stav,“ uvedla pro CNN Prima NEWS psycholožka Petra Lišková.

Klinická psycholožka Jana Woleská se podle svých slov snaží vždy přijmout nového pacienta, pokud jí to kapacita dovolí. „Když mi ale někdo zavolá jednou za půl roku nebo za tři měsíce, není velká pravděpodobnost, že by uspěl,“ doplnila.

Nedostatek odborníků v oboru psychologie a psychiatrie je dlouhodobý. Podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívové mělo se společností na konci roku 2023 uzavřeno smluvní vztah 753 pracovišť v odbornosti klinická psychologie. „Z oboru víme, že bychom jich na základě výzkumu a doporučení Evropské unie potřebovali dvojnásob,“ specifikovala Lišková.

Ministerstvo zdravotnictví o problému ví. „Finančně podporujeme rezidenční místa právě pro obory dětský psychiatr a další, v jejichž případě je atestace nastavena tak, aby zájemce rovnou nastoupil do provozu,“ sdělil šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09).

Kvůli tomu, že rodiče autistických dětí pro ně nemohou sehnat specialistu, který je přijme do péče, mají následně problém třeba s přijetím dítěte do školky nebo s vyplácením některých sociálních dávek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pacient už nebude pošťák mezi praktikem a specialistou. Elektronická evidence bude povinná

Tagy:
zdravotnictví dítě autismus psycholog Vlastimil Válek školka specialista klinický psycholog sociální dávky Ministerstvo zdravotnictví České republiky Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky Jana Woleská Viktorie Plívová čekací doba Petra Lišková