Záhadné zmizení Maddie: Detektiv odmítá únos, nečekaným způsobem obvinil její rodiče

Kate a Gerry McCannovi odmítají výzvu Evropského soudu pro lidská práva, aby se usmířili s detektivem, který je nařknul z utajování smrti jejich dcery. Příběh zmizení tříleté Maddie šokoval v roce 2007 celý svět. Nejčastěji zmiňovanou verzi únosu popřel vyšetřovatel Goncal Amaral, který nečekaným způsobem obvinil dívčiny rodiče.

Je to už 14 roků, co v portugalském resortu Praia da Luz beze stopy zmizela tříletá Angličanka Madeleine. Dodnes se nezjistilo, co přesně se tehdy blonďaté holčičce přihodilo. Nejčastější verzí byl únos, mezi podezřelé patřil například německý pedofil Christian Bruckner.

S úplně jinou možností ovšem ve své knize přišel bývalý detektiv Goncal Amaral, který zkraje šéfoval vyšetřování případu.

Podle něj k žádnému únosu nedošlo. Tvrdil, že Maddie během dovolené zemřela, McCannovi její smrt zatajili a těla se následně neznámým způsobem zbavili. Své tvrzení zopakoval i v dokumentu portugalské televize.

Neměl pro něj ovšem žádné důkazy. Obviněný rodičovský pár proto Amarala zažaloval a soud roku 2015 rozhodl v jejich prospěch – detektiv měl Britům zaplatit odškodné ve výši přibližně 13 milionů korun.

Amaral se však úspěšně odvolal, McCannovi se tak obrátili na portugalský nejvyšší soud.

Ani u něj nepořídili, proto to zkusili až u Evropského soudu pro lidská práva. Požadavek na odškodnění zvýšili již na 23 milionů korun.

Poslední možná instance dosud nerozhodla. Anglické rodiče ovšem nyní vyzvala, aby se spor co nejrychleji pokusili vyřešit přátelským urovnáním. McCannovi to podle listu The Sun odmítají.

A Goncal Amaral se mezitím vyjádřil, že k případu hodlá napsat další knihu.

Tagy: