Rodiče, obrňte se trpělivostí. Děti se 2. listopadu do škol nevrátí, potvrdil Prymula

Zavřená škola

Vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 3. prosince

Děti se do škol 2. listopadu nevrátí, ačkoliv to ještě minulý týden ministři slibovali. Do lavic tak neusednou ani žáci prvního stupně základních škol. Na úterní tiskové konferenci to prohlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Prymula původně slíbil, že se do škol v pondělí vrátí alespoň část školáků. Teď ale musel slib porušit. „My jsme deklarovali, že 2. listopadu se vrátí děti prvního stupně do škol. V tuto chvíli jsou čísla taková, že se k tomuto pozitivně vyjádřit nemůžeme,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Prymula chtěl původně o návratu informovat až v pátek, ale ministr školství Robert Plaga (za ANO) na něj tlačil, ať to udělá ještě v úterý. „Scénář ,zpátky do škol‘ bude představen v pátek,“ uvedl Plaga na Twitteru a poděkoval Prymulovi za rozhodnutí v dané věci.

Ministr zdravotnictví doplnil, že v tuto chvíli už nemělo smysl čekat do konce týdne. „Nechci čekat do pátku, kdy budeme mít data, která potvrdí, jaká bude trajektorie. Určité signály se začínají vyskytovat, že jsme na dobré cestě. Přesto tady říkám, že druhého se děti do školy nevrátí, abychom byli korektní a nevyhlásili to až v pátek,“ prohlásil Prymula.

Šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dokonce na Twitteru sdělil, že děti zůstanou doma celé týdny a je tak možno, že to bude až do Vánoc. „Situace je špatná,“ přiznal.

Všechny školy s výjimkou mateřských a speciálních jsou od 14. října zavřené a přešly na povinné distanční vzdělávání. Opatření mělo původně trvat do 2. listopadu, pak se podle Prymuly měl do škol vrátit první stupeň základních škol. Návrat ostatních žáků a studentů podmínil ministr už dříve slábnutím epidemie.

Tagy: