Poslední chvíle mima Čejky: Nemoc ho změnila k nepoznání. Zavřel oči a už se neprobudil

Slavný český mim a tanečník Jaroslav Čejka, kterého nejvíce proslavilo imitování slepice, americké zpěvačky Tiny Turner nebo Charlieho Chaplina, posledních dvanáct let prožil v domově pro seniory. Prodělal mozkovou mrtvici, poté bojoval s Parkinsonovou i Alzheimerovou chorobou a přestal být soběstačný. Apetit mu ale zůstal do poslední chvíle až neuvěřitelný.

Zdravotní stav Jaroslava Čejky byl v posledních dvou letech velmi vážný. „Ze začátku, když jsem ho v domově pro seniory navštěvoval, tak byl ještě jakž takž dobrej, že jsme si mohli i popovídat. Vyvezl jsem ho ven a zašli jsme třeba i do hospody na pivo. Pak to začalo být složitější. Byly dny, kdy vůbec nevnímal, v tom lepším případě jsme se dorozumívali tak, že alespoň mrkal okem. Pak už nevnímal vůbec, nevěděl o světě a nevydal ani slůvko. Celý den jenom prospal,“ popsal CNN Prima NEWS Čejkův blízký přítel Oldřich Bašus. Jeden z mála lidí, který ho pravidelně chodil navštěvovat.

Urnu s popelem matky měl stále u sebe

V pokoji, kde Čejka ležel, mu dělala společnost urna s popelem jeho milované matky Marie, s kterou žil celý život a byl na ni citově fixován. Ta zemřela v roce 2008 ve věku 104 let.

Přestože už slavný umělec v poslední době dění okolo sebe nevnímal, apetit mu zůstal až do konce života nevěřitelný. „Cokoliv mu člověk přinesl, to si s chutí dal. Snědl by snad všechno. To jsem vždycky až žasl,“ dodal Čejkův kamarád.

Ještě ráno si Jaroslav s gustem pochutnal na snídani. Snědl jogurt s banánem a ošetřovatelky ho uložily ke spánku. Usmál se, zavřel oči a už se neprobudil. Zemřel klidně. Podle blízkých byla pro něj smrt v podstatě vysvobozením.

Poslední rozloučení s Jaroslavem Čejkou proběhne na Městském hřbitově v Opavě, kde bude rovněž pohřben. Za rodinu to oznámila jeho praneteř Barbora Šenfeldová.

Tagy: