Smutný příběh z Českolipska nekončí: Rodině shořel před Vánoci dům, místo pomoci je podvedli

Policie vyšetřuje případ vytunelované sbírky pro rodinu z Českolipska, která při požáru přišla úplně o všechno včetně střechy nad hlavou. Někdo odčerpal peníze z transparentního účtu, na kterém bylo téměř půl milionu korun. Podvodníci údajně využili tíživé situace rodiny, která měla spoustu starostí s demolicí shořelého domu a zajišťováním nového bydlení. „Nabídli se, že nám se vším pomůžou, aby se náš příběh dostal mezi lidi,“ říká Helena Jirotková, pro kterou byly peníze určeny.

Těsně před Vánoci Jirotková s partnerem a dvěma dětmi utíkali na poslední chvíli před plameny z roubenky ve Skalici u České Lípy. Stačili zachránit jen holou kůži, děti se ocitly v pyžamkách na mrazu. V domě, který požár zcela zničil, zůstal všechen jejich majetek včetně oblečení i dokladů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nové záběry z masakru na škole v USA: Policie proti mladé střelkyni bleskově zasáhla

Jejich smutný příběh se dotkl mnoha lidí, okamžitě se rozjely sbírky nejnutnějších věcí. Obec poskytla provizorní ubytování a začaly se vybírat i peníze. V první sbírce, kterou uspořádala novoborská organizace Rodina v centru, se vybralo přes 400 tisíc korun. S nabídkou pomoci se ozývaly desítky známých i zcela neznámých lidí. Helenu Jirotkovou v tu chvíli ani ve snu nenapadlo, že by někdo mohl chtít jejich tíživé situace zneužít.

„Objevili se lidé, kteří mi nabídli pomoc se sháněním peněz na nové bydlení. Přišli s tím, že zřídí transparentní účet. Měli jsme v tu chvíli spoustu starostí a byli jsme rádi, že nám někdo pomáhá. Převedla jsem na ten transparentní účet všechny peníze z první sbírky, aby lidé viděli, kam jejich příspěvky jdou, že jsou používané na správný účel,“ vypráví zdrcená Jirotková, která před pár dny zjistila, že účet někdo doslova „vyluxoval“ do poslední koruny.

Majitelka shořelého domu tvrdí, že pohyby na účtu nesledovala, sama z něj odčerpala jen několik desítek tisíc na práce spojené s přípravou demolice zbylých ruin domu. „Vůbec netuším, kdo všechno k tomu měl přístup. Ukázalo se, že peníze odcházely jako nejrůznější fiktivní platby,“ popisuje. O lidech, kteří se o transparentní účet starali, zatím nechce příliš mluvit, aby nenarušila vyšetřování.

Policie potvrdila, že se věcí zabývá. „V tomto týdnu jsme zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvodu v souvislosti s vyvedením finanční hotovosti z transparentního účtu,“ uvedla mluvčí policie Libereckého kraje Ivana Baláková. Potvrdila, že výše škody se blíží částce půl milionu korun.

Tagy:
peníze dům Liberecký kraj zprávy transparentní účet Českolipsko Skalice u České Lípy tunelování okres Česká Lípa