Rok od smrti Petra Kellnera. Nejbohatší Čech tragicky zahynul při pádu vrtulníku

Je tomu již rok, co ve věku 56 let na Aljašce tragicky zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner. Osudnou se mu stala nehoda vrtulníku. Za života měl pověst jednoho z nejvlivnějších Čechů a také muže, co si hlídal soukromí. V investiční skupině PPF, která investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech, ovládal téměř 99 %. Na veřejnosti se miliardář Kellner příliš neukazoval, s médii komunikoval zřídka.

Kellner byl s náskokem nejbohatší Čech, od března roku 2006 jej časopis Forbes řadil do světového žebříčku miliardářů. Zatímco tehdy byl s majetkem odhadovaným na 75 miliard korun na 224. místě, podle žebříčku z loňského dubna (zveřejněného až po jeho smrti) byl Kellner 110. nejbohatším člověkem na světě s majetkem v hodnotě 17,5 miliardy dolarů (386 miliard korun).

„Vím, že je to čtivé, ale není to nejdůležitější,“ řekl před lety Kellner k podobným žebříčkům v jednom ze vzácných rozhovorů v Mladé frontě Dnes. V jiném řekl, co by chtěl, aby po něm zůstalo. „Mám to hodně spojené: Kellner a PPF. Jednou bych chtěl, aby se na PPF koukalo jako na firmu, která to někam dotáhla,“ řekl v roce 2007.

Kellner se vždy držel stranou veřejnosti, velkou pozornost proto každoročně budila výroční zpráva skupiny PPF, ve které nejen zveřejňoval svou aktuální fotografii, ale také představoval svůj pohled na svět byznysu a nejen ten. „Za dobu existence PPF ještě nikdy nebyl tak velký rozdíl mezi světem, který naše výroční zpráva popisuje, a světem, v němž se nachází. V roce 2019 se světu ještě dařilo,“ napsal předloni v červenci v posledním přípise Kellner.

„Pandemie všem bez rozdílu ukázala relativitu věcí, které jsme považovali za zásadní a neměnné. Díky tomu teď všichni víc přemýšlíme o tom, co je v životě skutečně důležité,“ dodal a zmínil rodinu, děti, zdraví a svobodu. Podle Kellnera je „každá krize současně příležitost a problémy jsou od toho, abychom je řešili a překonávali“.

Přesně věděl, co chce, říká o Kellnerovi Popovič

Kellner se narodil 20. května 1964 v České Lípě, mládí prožil v Liberci. Podle dostupných informací byl podruhé ženatý a měl čtyři děti. Nejznámějším z jeho potomků je Anna Kellnerová, úspěšná závodnice v parkurovém skákání a podle médií partnerka podnikatele Daniela Křetínského, jedné z nejvlivnějších postav českého byznysu. V roce 2018 vzbudila pozornost koupě špičkového koně Catch me if you can, o kterého stála i dcera amerického miliardáře Billa Gatese. Německý majitel desetileté klisny Paul Schockemöhle ji tehdy podle listu Bild odmítl za osm milionů eur (208 milionů korun) prodat. Uspěl až Kellner, který za klisnu zaplatil čtvrt miliardy korun.

Do světa „velkých peněz“ se absolvent pražské Vysoké školy ekonomické Kellner probojoval díky úspěchu čtyř privatizačních fondů spadajících pod Správu prvního privatizačního fondu a. s. (Správa PPF). Tu založil spolu se dvěma společníky. Peníze na „rozjezd“ mu půjčil teplický sklářský holding Sklo Union vedený Štěpánem Popovičem.

První privatizační fond (PPF) v kupónové privatizaci získal akcie více než dvou stovek firem v hodnotě přesahující pět miliard korun. O jeho začátcích Popovič po letech řekl, že Kellner přesně věděl, co chce, měl v sobě obrovské charisma a v té době jako jediný věděl, jak má fungovat investiční společnost.

Podle některých spekulací tisku však úspěchy Kellnera, který v začátcích kariéry chvíli pracoval i jako filmový produkční na Barrandově, stály také nadstandardní vztahy s některými politiky. Poprvé se o tom psalo už kolem patrně nejvýznamnějšího kroku v rozmachu PPF, kterým bylo ovládnutí České pojišťovny (prvních 20 % akcií koupila skupina v roce 1996), v jejíchž orgánech následně zasedl exministr financí Ivan Kočárník. „Kellner žádnou mou intervenci nebo podporu pro získání majority v České pojišťovně prostě nepotřeboval. Vše nakupoval na volném trhu za tržní ceny,“ řekl před několika lety Kočárník Lidovým novinám.

Nadace založené s manželkou

Kromě působení ve skupině PPF byl Kellner známý řadou dalších aktivit. S manželkou Renátou v roce 2002 založil Nadaci Educa, v roce 2009 pak Nadaci The Kellner Family Foundation (obě nadace se později spojily), která podporuje vzdělanost v České republice a jejímž nejznámějším projektem je gymnázium a základní škola Open Gate v Babicích u Prahy.

Stálou pozornost médií přitahoval Kellnerův majetek. Jeho vila ve Vraném nad Vltavou od známého architekta Josefa Pleskota z poloviny 90. let se dostala do učebnic architektury. K jeho soukromému majetku podle dostupných informací patřila rezidence v Podkozí na Berounsku, vila na pražské Hanspaulce nebo chalupa v Jizerce na Jablonecku.

Řád bílého lva in memoriam

O Kellnerových vztazích s politiky se často psalo také v posledních letech, zejména v souvislosti s angažmá PPF v Číně. Kellner, případně jeho nejbližší spolupracovníci, opakovaně doprovázeli prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvách „Říše středu“, majitel skupiny PPF byl například se Zemanem u čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v roce 2014. Zeman se poté z Číny vracel letadlem pronajatým společnostmi PPF a J&T místo vládním speciálem, což vzbudilo kritiku. Loni pak prezident Kellnerovi in memoriam udělil Řád bílého lva „za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti hospodářské“.

Po Kellnerově smrti se stala správcem jeho pozůstalosti vdova Renáta Kellnerová, z tohoto titulu je tak vedena jako držitelka odpovídajících majetkových podílů ve společnostech regulovaných ČNB a také zastupuje rodinu na jednáních řídicího výboru skupiny PPF. Ta i po úmrtí zakladatele pokračuje nejen v běžné činnosti, ale dokončila i některé transakce zahájené ještě za Kellnerova života.

Koncem loňského roku například po letech jednání schválili akcionáři Moneta Money Bank plán spojení s aktivy kolem Air Bank, která patří PPF, v únoru letošního roku také PPF dokončila stahování akcií O2 z pražské burzy a získala 100 % akcií operátora. Koncem července 2021 oznámila PPF vznik společného podniku zaměřeného na pronájem rekreačních plavidel, s francouzskou Groupe Beneteau, světovým lídrem ve výrobě lodí pro osobní, sportovní či odpočinkové využití.

Tagy: