Dával si cíle, které jiní měli za nemožné. Moc nám chybí, přiznala vdova po Kellnerovi

Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál, uvedla vdova po zesnulém Petru Kellnerovi Renáta ve výroční zprávě skupiny. Výkonný ředitel Ladislav Bartoníček pak v úvodním slově ujistil, že PPF bude naplňovat Kellnerův odkaz a realizovat jeho plány. Skupina se po smrti svého vlastníka poprvé v historii propadla do celoroční ztráty.

„Petr celý svůj dospělý život věnoval rozvoji PPF. Celý svůj život spěchal, zkoumal, vzdělával se. Byl ohromnou silou, která dokázala inspirovat. Dával si cíle a výzvy, které jiní považovali za nemožné,“ píše Renáta Kellnerová na stránce před samotnou výroční zprávou.

Podle ní Kellner neustále hledal rovnováhu mezi svobodou, rizikem a odpovědností. I ve víru toho všeho se dokázal zastavit a udělat si čas na svou rodinu.

„Petr nám velmi chybí, ale PPF musí fungovat dál. Vím, že to nebude snadné, ale nemám pochybnosti, že to všichni společně zvládneme. Děkuji vám všem, kteří se na tom podílíte, i vám, kteří nám držíte palce,“ dodala Kellnerová.

Úvodní slova výroční zprávy PPF psal poprvé výkonný ředitel Ladislav Bartoníček. To v minulosti dělal vždy sám Kellner, letos koncem března však tragicky zahynul při pádu vrtulníku na Aljašce. Bylo mu 56 let.

Konec jedné etapy

„Poprvé ve třicetileté historii PPF nemůže být podepsaný Petr Kellner: výjimečný člověk, který PPF nejen založil, ale 30 let vedl a rozvíjel a dal jí její podnikatelskou vizi. Jeho tragická smrt bolestivě zasáhla nás všechny,“ uvedl Bartoníček.

„Letošní rok podle Bartoníčka pro PPF bezesporu představuje jistý předěl, konec jedné etapy. „Petrův způsob myšlení a přístup k byznysu jsou hluboko v kořenech PPF. Budeme proto naplňovat jeho odkaz a realizovat myšlenky a plány budoucího rozvoje skupiny,“ doplnil.

Hospodaření skupiny se poprvé propadlo do celoroční ztráty. PPF loni vykázala ztrátu 291 milionů eur (zhruba 7,4 miliardy Kč) proti čistému zisku více než miliardy eur v roce 2019.

PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Celosvětově na konci roku 2020 zaměstnávala více než 94 tisíc lidí.

Majoritním vlastníkem PPF Group byl Kellner až do své smrti. Správcem jeho pozůstalosti byla jmenována vdova Renáta, což z ní dělá nejbohatší Češku.

Tagy:
byznys ekonomika finance Petr Kellner PPF Ladislav Bartoníček vdova Renáta Kellnerová