Rok od zvolení Petra Pavla: S Ukrajinou předstihl západní lídry, opozici se nezavděčil

Prezident Petr Pavel

Rok od zvolení Petra Pavla prezidentem

Přesně před rokem si Češi vybrali Petra Pavla za svého prezidenta. Třetí přímá volba měla historicky nejvyšší účast. Svého oponenta Andreje Babiše porazil skoro o milion hlasů. Po svém zvolení Pavel často mířil za hranice. Mezi nejvýraznější cesty patřila například ta na Ukrajinu v dubnu minulého roku. Zavítal i do řady krajů v Česku. Ze strany opozice často čelil kritice.

Mezi nejvýraznější kroky Pavla patří podepsání sporné vládní předlohy o snížení valorizace důchodů. Na Nový rok pak rozvířil debatu o zavedení eura. „To byl asi jediný moment, kdy se prezident sám pokusil kolíkovat hřiště. Nebylo mu to k ničemu ani politicky, ani symbolicky,“ popsal pro CNN Prima NEWS politolog Vladimír Hanáček.

ČTĚTE TAKÉ: Přijetí eura? Obrovský útok na Česko, zlobil se Klaus. Prezidenta Pavla označil za laika

Dodnes navštívil Pavel celkem 15 zemí. Poslední návštěva vedla do Izraele. Jinou válkou zmítanou zemi navštívil už loni v dubnu. Ukrajinu dokonce jako první západní lídr od začátku války – zavítal do Dněpropetrovské oblasti.

„Jakýkoli politický aktér nemůže uspokojit tyto zcela antagonistické skupiny, kdy jedna vidí jako český zájem aktivní členství v EU, podporu Ukrajiny v její snaze zastavit Rusko a druhá část vidí naopak tyto aktivity jako škodlivé,“ popsal pro CNN Prima NEWS politolog Ladislav Cabada.

Prezident všech?

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olgy Richterové (Piráti) nám Pavel vrátil respekt na mezinárodní úrovni. „Také se nevyjadřuje jako žumpa, což se u minulého prezidenta říci nedalo,“ řekla Richterová pro CNN Prima NEWS. „Prezident je velkým fanouškem pětikoalice. Myslím, že by měl být prezidentem všech,“ ohodnotila pro CNN Prima NEWS poslankyně Taťána Malá (ANO).

„Jezdí po republice, snaží se komunikovat s lidmi, otevírat některá témata do veřejného prostoru,“ popsal předseda poslaneckého klubu Marek Benda (ODS) „Pro lidi je opravdu důležité, když do jejich regionu přijede někdo z vrcholné politiky. Na druhou stranu od prezidenta nemůžeme čekat, že vyřeší problémy těch regionů,“ myslí si sociolog Jan Herzmann.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kulidakis: Z Pavlova slibu nezbylo po roce nic. Ale nedělá ostudu, opáčil Schmarcz

Tagy: