Přijetí eura? Obrovský útok na Česko, zlobil se Klaus. Prezidenta Pavla označil za laika

Bývalý prezident Václav Klaus

360° (3)

Proti přijetí eura, ke kterému ve svém novoročním projevu vyzval prezident Petr Pavel, se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ohradil bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj by to byl fatální krok pro českou ekonomiku a pro českou společnost. Názor Pavla a také ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) označil za laický.

„V Česku neprobíhá na toto téma žádná diskuse, jak veřejná, tak odborná, v ekonomické obci. Není to téma dnešní doby. Oni si to mohou myslet jako laici v tomto oboru, měnová otázka je nesmírně těžká,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý prezident Václav Klaus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Salámová metoda, tepal Vondráček prezidenta za slova o euru. Ulehčíme všem, namítá Peksa

Zároveň upozornil, že ministerstvo financí a Česká národní banka musí každoročně předložit vládě materiál, jestli doporučují nebo nedoporučují začít jednat o euru. „To vystřelení z děla Pavlem a Dvořákem padlo ve chvíli, kdy oba tito pánové už dostali na stůl společný materiál ministerstva financí a České národní banky, ve kterém se říká s eurem nic nedělejme,“ popsal Klaus. Ten se vůči přijetí eura staví skepticky. „Je to fatální krok pro českou ekonomiku a pro českou společnost. Nalijme si čistého vína, je to obrovský útok na český stát. Všichni to víme,“ řekl Klaus.

Prezident Petr Pavel ve svém novoročním projevu uvedl, že je načase dělat konkrétní kroky pro přijetí eura. „Přes nekončící diskuse o výhodách a nevýhodách eura pro zemi s otevřenou a exportní ekonomikou, ležící ve středu Evropy, je společná měna logickou budoucností,“ řekl Pavel. Podle Klause šlo o nečekané prohlášení. „Pro všechny občany České republiky to byl blesk z čistého nebe. Něco takového nikdo z nás od novoročního projevu neočekával, a zejména ne od člověka, který s ekonomickými otázkami nemá vůbec nic společného,“ řekl bývalý prezident.

K přijetí eura se pozitivně staví i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Naše optimální představa je, že bychom euro mohli mít v roce 2028. Bude i fotbalové Euro a bylo by pěkné, kdybychom postoupili zároveň tam i tam,“ řekl Dvořák v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Koruna je jen pidiměna, proti které si každý může docela dobře vyskakovat. Místo toho je tu možnost být součástí daleko většího společenství, druhé největší rezervní měny po dolaru,“ konstatoval.

Klaus považuje slova o pidiměně za drzá. „Dejme si pozor na tyhle výroky. Proč to ti lidé dnes říkají? To mi není jasné. Ekonomický důvod žádný,“ řekl Klaus a ministra Dvořáka i prezidenta Pavla označil za neekonomy.

Podle premiéra Petra Fialy se debata o přijetí eura v Česku zintenzivňuje v souvislosti s nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu, v tuto chvíli ale není postavena na reálných základech. „My jsme měli a máme nadále velký úkol – ozdravovat a konsolidovat veřejné finance. To děláme, a to je jeden ze základních předpokladů, abychom se o tom (zavedení eura) vůbec mohli bavit. Ale samozřejmě ne předpoklad jediný,“ řekl Fiala. Současně upozornil, že Česko v posledních letech neplnilo kritéria pro vstup do eurozóny. Zdůraznil zejména kritérium veřejných financí, jejichž deficit nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Euro by mohlo rozhádat koalici. Jediná ODS nápad nepodporuje

Tagy: