Roky ji znásilňoval, vyvázl s podmínkou. Dle soudu dívka nemá následky, teď se pokusila zabít

Znásilnění (ilustrační foto)

Podmínka za znásilňování nevlastní dcery

Roky znásilňoval nevlastní dceru a svůj čin si natáčel, přesto od brněnského krajského soudu odešel s podmínkou. Jednání muže podle znalce nemělo na dívku zásadní negativní dopad a její psychické obtíže pravděpodobně odezní. Seznam Zprávy ve čtvrtek – týden po verdiktu soudu – informovaly, že se dívka pokusila o sebevraždu. Případ nyní prověřuje ministerstvo spravedlnosti.

Muž, který pracuje jako lesní dělník, od roku 2020 pohlavně zneužíval svou nevlastní dceru. „V rodinném domě a na různých místech v lese, kde společně pracovali, nutil poškozenou s četností až pětkrát týdně k souložím a orálnímu sexu, přestože věděl, že v té době nedosáhla věku osmnácti let,“ stojí v popisu skutku, který cituje deník Novinky.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda změnila definici znásilnění na nesouhlasný pohlavní styk. Vadit bude i silná opilost

Odvolací senát Krajského soudu v Brně minulý čtvrtek zmírnil tříletý trest vězení na podmínku. „Zohlednili jsme i to, že podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí,“ vysvětlila soudkyně zpravodajka Mária Petrovková.

Jen pár dní po verdiktu se však dívka podle zjištění Seznam Zpráv pokusila o sebevraždu. Z jednotky intenzivní péče ji ve středu převezli na psychiatrii. Měla se pokusit o sebevraždu. Údajně se předávkovala léky a skončila na „jipce“.

„Je to hrozně nefér. Mám zájem, aby se to nějak vyřešilo. Aby tohle nebyla konečná,“ pronesla dívka, kterou soudní rozhodnutí viditelně zasáhlo. „Bylo mi z toho špatně. Přála bych soudnímu znalci, aby jen z poloviny zažíval to, co já,“ pokračovala. „Nesu si v sobě negativní myšlenky, sebenenávist a on řekne, že to na mně nezanechalo žádné špatné následky? Když si uvědomím, že jsem znovu hospitalizovaná,“ dodala pro Seznam Zprávy.

Muž i nadále žije s matkou a dětmi ve společné domácnosti. U soudu tvrdil, že je teď rodina semknutá a snaží se společně řešit špatnou ekonomickou situaci. Jenomže to je jeho verze, s tou druhou přišel web Novinky.cz, který zveřejnil výpověď dívčiny matky. „Odmítám, že bychom byli semknutí a drželi spolu jako rodina. Ano, sdílíme stále stejnou domácnost, ale pouze z důvodu, že okolnosti zatím nedovolovaly, abych mohla s dětmi odejít,“ sdělila žena s tím, že se muže pokoušela několikrát vyhodit, avšak marně.

Poznamenala také, že byla jednou oficiálně předvolána před soud, následně však byla výzva e-mailem zrušena.

Nad rozhodnutím soudu kroutí hlavou i odborníci, zabývající se sexuálním násilím. Advokátka Lucie Hrdá na sociální síti X napsala: „Vždycky na školení říkám jednu větu: justice má mít v případech intimního násilí jasný fokus na oběť, ne na pachatele. Její život byl zasažen, její tělo zneužito, její potřeby musí být naplněny,“ připomněla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dítě porodila do záchodové mísy, nepřežilo. Soud poslal matku za vraždu na 16 let do vězení

Tagy: