Rolls-Royce Boat Tail: Auto za půl miliardy se představilo na přehlídce Villa d'Este

Na legendární přehlídce automobilové krásy Concorso d’Eleganza Villa d’Este v romantickém prostředí italského jezera Coma patřil mezi největší ozdoby Rolls-Royce Boat Tail. S ročním odstupem se jedná o druhý ze tří projektů oddělení vozů na objednávku Rolls-Royce Coachbuild.

Poslední počin britské luxusní automobilky na cestě ke kořenům zhotovili na objednávku pro anonymního mecenáše umění. Jeho rodinný podnik vyrostl na základech otcova obchodu zaměřeném na zpracování perel. Inteligentní a zcestovalý muž věděl přesně, co chce, takže originálním způsobem doplnil umění čalouníků a karosářů vlastními prvky.

Perla u jezera

Precizně opracované panely karoserie tvoří obrovské pláty hliníku, které ruce mistrů vytvarovaly po vzoru závodních jachet z poloviny 20. století. Lak karoserie je samostatnou kapitolou. Pro inspiraci přinesl budoucí solventní majitel designérům čtyři perlorodky, které vybral ze své soukromé sbírky.

Tvůrci barevného odstínu karoserie se s jejich pomocí vynasnažili co nejvěrněji zachytit barvu nitra lastury. Pro Rolls-Royce šlo o jedno z nejnáročnějších zadání v historii v rámci úprav na objednávku. Základem je třpytící se směs lesku ústřice s odstínem jemné růže, navíc doplněné velkými bronzovými vločkami. Výsledkem je unikátní perleť měnící se v závislosti na světelných podmínkách.

Naopak kapota nese kontrastní koňakový odstín obsahující bronzové a hliníkové šupinky. Základ překrývá ledově matný čirý lak. Celkový dojem dotváří mřížka chladiče vyhotovená z masivního hliníkového bloku, na jejímž vrcholu stojí nesmrtelná soška Spirit of Ecstasy v růžovém zlatě.

Dominantou zadní části unikátního kabrioletu jsou dvě víčka, která po otevření připomínají motýlí křídla. Aby více reflektovaly „palubu lodi“, tvoří jejich povrch královský ořech, který v průběhu let dozrává a vytváří si unikátní přirozenou patinu s koňakovým nádechem. Jedná se opět o prvek, který majitel vybral sám.

Interiér luxusního vozu je dokonale sladěn s výjimečným exteriérem. Charakterizuje jej důkladný výběr kůží sladěných s ořechovým středovým tunelem a detaily z růžového zlata. Místy má kůže perleťový povrch. Klenotem palubní desky jsou hodiny, které si majitel také vybral ze soukromé sbírky pro svůj decentní design.

Po silnici jezdit nebude

Rolls-Royce Boat Tail je úchvatným klenotem, který si vlastník hrdě zaparkuje do svého privátního muzea moderních i klasických automobilů Rolls-Royce.

„Program Coachbuild poskytuje designérům bezkonkurenční kreativní svobodu. Dává jim možnost posunout design, využití materiálů, inženýrství i řemeslné zpracování na nejvyšší úroveň,“ prozradil šéf britské automobilky Torsten Müller-Ötvös. Podle něj je program Coachbuild návratem značky k tradici někdejšího karosářství: „Je to haute-couture našeho odvětví. Pro objednavatele nabízí maximální individualitu a služby na míru.

Dodejme, že tato ojedinělost značky Rolls-Royce má hodnotu 20 milionů euro, tedy bezmála půl miliardy korun.

Tagy: