Vražda v Brně rozdělila i Romy: Cizí chrání, nám ubližují, útočí zpěvačka. Sklidila kritiku

Zpěvačka Lucie Bikárová na koncertě s Janem Bendigem

Detaily vraždy v Brně-Bystrci

Sobotní incident, při kterém měl muž původem z Ukrajiny ubodat 23letého Roma a dalšího zranit, rozpoutal vášně i vlnu nenávisti. Na sociálních sítích se objevilo video, ve kterém romská zpěvačka Lucie Bikárová útok odsuzuje, výslovně se ale vymezuje i proti lidem ukrajinského původu. Ostrými výrazy nešetří ani v souvislosti s premiérem Petrem Fialou (ODS). Její slova už odsoudila řada lidí, a to i z romské komunity.

„Jsme Češi, to je naše země a my ji budeme bránit. Ono je zakázáno ukazovat na Ukrajince, aby se nešířila nenávist. Naše vláda je chrání, ale nám ubližuje,“ prohlásila zpěvačka Bikárová ve videu, které se šíří na sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: Tři Ukrajinci proti Romům a sahání pro nůž. Fotka má ukazovat okamžiky před vraždou v Brně

V něm například doplnila, že je zvědavá, jak na vraždu bude reagovat prezident a vláda. „Její předseda Petr Fiala má krev našich lidí na rukou,“ řekla Bikárová a dodala, že v Česku nevidí žádné uprchlice, tedy ukrajinské ženy s dětmi, ale pouze mladé opilé Ukrajince.

Miko: Mluví jako Okamura

Příspěvkem na sebe strhla pozornost stovek uživatelů, dočkala se ale kritiky. „Romská zpěvačka Lucie Bikárová ve svém veřejném videu přebírá rétoriku Tomia Okamury (SPD) a českých extremistů. (…) Ve svém videu de facto obviňuje Ukrajince jako celek,“ zkritizoval ji romský aktivista Jaroslav Miko. Varoval, že podobné veřejné apely mohou vést k násilnostem, a to se nakonec může otočit i proti Romům.

Bikárová podle něj říká nesmysly a nepravdy. „Navíc nedomýšlí důsledky svých veřejných apelů, jako je například stará pravda, že zlo a nenávist plodí zase jen zlo a nenávist,“ dodal v příspěvku na Facebooku.

Přátelé, čeho všeho se ještě nedočkám. Romská zpěvačka Lucie Bikárová ve svém včerejším veřejném videu přebírá rétoriku...

Posted by Jaroslav Miko on Monday, June 12, 2023

K zachování klidu pak vyzvala vládní zmocněnkyně pro romskou menšinu Lucie Fuková. „V tuto chvíli je potřeba zachovat klid a nepaušalizovat s ohledem na národnost pachatele. Vždyť proti paušalizaci sami dlouhodobě bojujeme,“ napsala na Twitteru. Web Romea pak dodal, že v současné chvíli se vládní zmocněnkyně seznamuje s bezpečnostní situací Romů v Brně a je v kontaktu s policí.

„Chtěla bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině a blízkým mladého muže, který zemřel v sobotu v Brně při násilném konfliktu. Zároveň je potřeba předejít tomu, aby nedocházelo k další eskalaci násilí a také paušalizaci kvůli národnosti pachatele,“ sdělila národní koordinátorka pro adaptaci a integraci uprchlíků z Ukrajiny Klára Šimáčková Laurenčíková.

Podle webu Romea je video zpěvačky Bikárové xenofobní. „Ze srdce a ráda tu uvítám maminky s dětmi i muže, kteří se války bojí a chtějí tu slušně žít. Ale odvážlivci, kteří tu vytahují nože na naše lidi a jsou schopni zabíjet, by měli svoji odvahu ukázat v boji za svoji zem,“ reagovala na to zpěvačka na Facebooku.

Tagy:
smrt Romové Brno Ukrajina ODS Petr Fiala úmrtí Tomio Okamura Ukrajinec Svoboda a přímá demokracie Jaroslav Miko napadení Lucie Bikárová