V Brně to vře kvůli vraždě Roma. Cizince obviněného z pobodání mladíka poslal soud do vazby

Bitka v centru Brna

Ukrajinec obviněný z vraždy v Brně-Bystrci jde do vazby

Brněnský městský soud v úterý poslal do vazby 37letého cizince původem z Ukrajiny, který měl o víkendu u zdejší přehrady ubodat 23letého mladíka a jeho kamaráda vážně zranit. Policisté případ vyšetřují jako vraždu a stále hledají svědky incidentu. V moravské metropoli navíc stoupá napětí. Během pondělí se v centru strhla bitka několika lidí, podle svědků v ní figurovali jak Romové, tak Ukrajinci. Policie však informovala, že se nejednalo o žádný konflikt mezi těmito dvěma tábory.

Soud rozhodl v úterý o tom, že muže, který měl útočit, pošle do vazby. Ten se měl v sobotu večer dopustit vraždy, z níž je obviněný. 23letý romský mladík po potyčce zemřel, jeho kamarád byl vážně zraněn. Konflikt začal již v tramvaji, v níž útočník cestoval s údajně hlučnými mladými lidmi. Celá situace vygradovala ve chvíli, kdy všichni ze soupravy vystoupili. Kamarádka mrtvého muže uvedla, že muž vystoupil se skupinou a ihned vytáhnul nůž.

ČTĚTE TAKÉ: Svědek o vraždě Roma v Brně: Konflikt vyprovokovali. Popsal, proč měl Ukrajinec vytáhnout nůž

Jiný svědek události však celou situaci popsal jinak. Podle něj si skupina nejdříve pouštěla nahlas hudbu, poté si někteří z nich ve voze zapálili cigaretu. Poté, co je měl cizinec okřiknout, měli všichni vystoupit na zastávce. Tam se na něj několik lidí ze skupiny vrhlo.

Násilná smrt romského mladíka, kterou má mít na svědomí cizinec z Ukrajiny, vyvolává napětí a rozdmýchává emoce. Již na pietě, která se konala v neděli u místa, kde mělo k pobodání dojít, byla atmosféra značně napjatá. Někteří účastníci sahali i k nadávkám. V pondělí večer se dokonce u Dominikánského náměstí strhla potyčka několika lidí.

Spekulovalo se, že se jí měli účastnit právě Romové a Ukrajinci. „Podle informací policie se potyčky účastnilo patnáct lidí, tři z nich byli zadrženi. Nemělo se jednat o konflikt mezi tábory Romů a Ukrajinců,“ ozřejmil okolnosti bitky reportér CNN Prima News Jakub Nakládal.

V reakci na zabití člena své komunity chystají Romové na sobotní odpoledne demonstraci u Janáčkova divadla, které se nachází v centru města. Policisté jsou proto v pohotovosti, jelikož se očekávají možné problémy.

Tagy: