Rusko je bohatší než kdy dřív, třetina peněz jde na válku. Pomáhá mu i spojenec USA, píše CNN

Rusko tajne dodava ropu do Indie.

Rusko prodává ropu Indii

Rusko dokáže obchodovat se spojenci i přes západní sankce a je dokonce bohatší než kdy dřív. Dospěla k tomu analýza CNN, podle které Moskva prodává obrovské množství ropy Indii, která je přitom spojencem Spojených států. Tajně k tomu využívá především lodní dopravu.

Západ na začátku války na Ukrajině uvalil na Rusko sérii „tvrdých“ sankcí, které měly zemi ekonomicky naprosto položit na kolena a dovést k bankrotu. To se ale nestalo. Moskva našla způsoby, jak sankce efektivně obcházet. Se svými spojenci obchoduje dál, jen k tomu využívá více prostředníků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské oligarchy sankce netrápí. Miliardy si převedli přímo do státu v EU, odhalili novináři

Americká CNN dokonce uvedla, že je Rusko nyní bohatší než kdy dřív. Loňský rozpočet činil 320 miliard dolarů (7,5 bilionu korun), z čehož asi třetinu země utratila za invazi na Ukrajinu.

V bohatnutí Rusku významně pomáhá jedna asijská velmoc. Nejde přitom o Čínu, ale o strategického partnera Spojených států – Indii.

Rusko prodalo loni Indii ropu, která měla mít hodnotu kolem 37 miliard dolarů (873 miliard korun). Což představuje skoro osminu ruského rozpočtu. Ironií je, že Indie část ropy rafinuje a vyváží do Spojených států. S trochou nadsázky by se tak dalo říct, že Rusko vydělává na přeprodeji ropy do USA.

Jak se ropa do Indie dostane?

Rusko se podle CNN snaží dostat ropu do Indie co nejvíce nenápadně. Primárně k tomu využívá lodní dopravu. Firma Windward, která se zabývá umělou inteligencí, analyzovala globální lodní dopravu a dospěla k tomu, že mezi Ruskem a Indií došlo loni k 588 přímým lodním dodávkám.

Další analýza společnosti Pole Star Global pro CNN odhalila více než 200 dalších lodí, které loni opustily Rusko a u řeckého pobřeží se přepravil jejich náklad na jinou loď, která pokračovala do Indie.

„Dodávky se provádějí legálně, ale používají se také jako nezákonná taktika k obcházení sankcí. Vede to k jakési snaze zmást úřady, aby nevěděly, odkud tato ropa pochází a kdo ji nakonec kupuje,“ říká analytik David Tannenbaum z Pole Star Global.

Na přeloženou reportáž americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: