Rostovem a Voroněží otřásly exploze. Vybuchnout měl ropný sklad i vojenské velitelství

Dvěma ruskými městy, která údajně kontrolují členové rebelující Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina, otřásly exploze. Výbuchy se během soboty ozvaly jak v sídle ruského vojenského velitelství v Rostově na Donu, tak ve Voroněži, kde se podle gubernátora tamní oblasti ocitl v plamenech ropný sklad. Informuje o tom BBC.

Velká vzpoura proti ruskému armádnímu velení probíhá v hlučných kulisách. Výbuchy se ozývají v obou velkých městech, která zatím podle svých vyjádření ovládli Prigožinovi vagnerovci – v Rostově na Donu i ve Voroněži.

K první, velmi silné explozi došlo podle BBC u rostovského velitelství ruského Jižního vojenského okruhu, které rebelující ozbrojenci měli obsadit v sobotu ráno.

Web The Moscow Times napsal, že v okolí budovy velitelství, které je z velké části zodpovědné za vedení války na Ukrajině, byla slyšet také střelba a na internetu se začaly šířit videozáběry, jak se lidé v okolí snaží dostat pryč.

Web BBC ale zdůrazňuje, že stále není jasné, co přesně se na místě stalo. Úřady v Rostově se k dění u štábu Jižního vojenského okruhu zatím nevyjádřily. Na místě se od rána pohybovali Prigožinovi bojovníci s obrněnou technikou, podle záběrů na sociálních sítích diskutovali s místními lidmi a obyvatelům rozdávali vlaječky.

„Jestli jste nyní v blízkosti štábu na Budonovském prospektu nebo u jiných vagnerovci hlídaných budov, bude lepší, když nebudete riskovat a najdete si bezpečné místo. Nejlepší je vrátit se domů. Je těžké předpovědět, jak se události rozvinou, ale je očividné, že ve městě není bezpečno,“ napsal místní portál 161.ru.

Zdroje tohoto místního webu také uvedly, že do města by měly přijet asi dvě stovky příslušníků ruské armády.

„Teď se všemi silami snažíme odzbrojit bojovníky Vagnerovy skupiny,“ sdělil nejmenovaný činitel. Kvůli dění se ve městě od rána tvořily obrovské dopravní zácpy, u benzinových pump stojí podle 161.ru dlouhé kolony. Řada lidí se v obchodech a na tržnicích snažila zásobit potravinami.

Mohutné exploze děsí i voroněžské obyvatele, ve městě rozkládajícím se 530 kilometrů jižně od Moskvy hoří hned na několika místech. Hustý černý kouř stoupá k nebi třeba z místního velkoskladu pohonných hmot, krotí jej zhruba stovka hasičů. Zatím není potvrzeno, že požár opravdu souvisí s postupem vagnerovců.

Gubernátor Voroněžské oblasti Alexandr Gusev na sociálních sítích napsal, že ruská armáda v oblasti provádí potřebná „bojová a operační opatření“ v rámci protiteroristické operace. Agentura Reuters s odvoláním na svědky informovala, že ruské vrtulníky zaútočily na kolonu vagnerovců jedoucí po dálnici.

Podle agentury RIA Novosti ve Voroněžské oblasti nouzově přistál vojenský vrtulník Mi-8, předtím se na sociálních sítích objevily informace, že na něj žoldnéři stříleli. Voroněž je vzdálená přes 500 kilometrů od Rostova na Donu, kde v sobotu podle šéfa vagnerovců Prigožina jeho muži obsadili veškerá armádní stanoviště a také letiště.

Prigožin pohrozil pochodem na Moskvu, žádá setkání s ministrem obrany a náčelníkem generálního štábu. Ministerstvo obrany a prezident Vladimir Putin jeho postup označili za ozbrojenou vzpouru.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina exploze Rusko Vagnerova skupina Rostov na Donu výbuchy Jevgenij Prigožin