Rowlingová jako Voldemort. Muzeum odstranilo z výstavy o Potterovi veškeré zmínky o autorce

J. K. Rowlingová a Lord Voldemort

Muzeum popkultury odstranilo z výstavy o Harrym Potterovi veškeré zmínky o autorce

Žádné fotografie, žádné jméno. Muzeum popkultury v Seattlu odstranilo z výstavy o Harrym Potterovi veškeré zmínky o autorce jeho ságy J. K. Rowlingové. Prý je transfobní a navíc „příliš hlasitá“. Kurátor výstavy ji následně přirovnal k Pánovi zla z jejích vlastních knih.

J. K. Rowlingová je už přes dvacet let ikonou. Nejen pro fanoušky kouzelnického světa ze svých knih o Harrym Potterovi. Je také jednou z nejvýraznějších kritiček aktivistů za práva transsexuálů, kteří podle ní relativizují, či přímo likvidují, pojem „žena“.

ČTĚTE VÍCE: Rozvod s Harrym jako jackpot? Historik popsal, na jaké peníze by si Meghan přišla

Někteří aktivisté jí proto nemohou přijít na jméno – a to doslova. Muzeum popkultury v Seattlu se letos rozhodlo autorku zcela vymazat ze své expozice, píše magazín Collider. Transexuální kurátor Chris Moore pak na web muzea napsal, že Rowlingová je jako pán zla, jehož jméno se nesmí vyslovit. „Tato jistá osoba je až příliš hlasitá ve svých supernenávistných a svárlivých názorech, než aby šla ignorovat. ‚Vy víte kdo‘ je problém, a proto uvidíte artefakty bez jakékoliv zmínky či zobrazení autorky,“ uvedl Moore.

Autorka knižní fantasy série byla označena za transfobní poté, co zkritizovala genderově korektní pojem „lidé, kteří menstruují“. Posléze se proti ní začala obracet jedna hvězda z její ságy za druhou. Představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe v rozhovoru pro IndieWire vysvětlil, proč se proti slavné autorce postavil.

Rowlingová aktuální kauzu nekomentuje. Podobně ji už například scenáristé vyškrtli z výročního Návratu do Bradavic. Proto se loňského televizního speciálu k 20. výročí svého světa nezúčastnila. Kromě Radcliffa a Watsonové se na akci objevil mimo jiné herec Rupert Grint, který ztvárnil Rona Weasleyho, Ralph Fiennes, který hrál černokněžníka lorda Voldemorta, či herečka Helena Bonham Carterová, představitelka smrtijedky Bellatrix Lestrangeové. Autorka ale i přes to vše na sociálních sítích své názory stále aktivně razí.

Tagy: