Existuje nespočet pohlaví, obrací Rowlingová po drsné kritice. Měla vyhrát osobnost roku?

Hvězdy proti Rowlingové

Autorka Harryho Pottera a kouzelnického světa Bradavic J. K. Rowlingová se opět musela obhajovat kvůli svým výrokům o transgenderu. V Americe se dle některých médií stala vzorem pro ty, kteří ho odmítají.

Článek, který se objevil na americkém zpravodajském webu CNS News, informuje o průzkumu americké konzervativní průzkumné skupiny Rasmussen Reports, v němž se tvrdí, že 75 % dospělých Američanů „souhlasí s J. K. Rowlingovou, že existují pouze dvě pohlaví“.

Průzkum byl údajně proveden telefonicky a online, přičemž 63 % respondentů prý „rozhodně souhlasilo“. Celkem 18 % nesouhlasilo. Článek obsahuje také citaci z článku, který Rowlingová napsala a zveřejnila na svých internetových stránkách v červnu loňského roku. „Už nějakou dobu je mi jasné, že nový trans aktivismus má (nebo pravděpodobně bude mít, pokud budou splněny všechny jeho požadavky) značný dopad na mnoho věcí, které podporuji, protože tlačí na to, aby byla narušena právní definice pohlaví,“ napsala Rowlingová.

Rowlingová obrací

CNS, uznává, že „Rowlingová transgenderismus neodmítá“, ale „zpochybňuje, jak se politicky mění právní definice muže a ženy“. Spisovatelka se na článek CNS News rozhodla zareagovat. „Malá, ale důležitá poznámka: Nikdy jsem neřekla, že existují pouze dvě pohlaví. Existuje nespočet genderových identit,“ má jasno Rowlingová.

„Jádrem této debaty je otázka, zda by pohlaví nebo genderová identita měly tvořit základ pro rozhodování o ochraně, poskytování služeb, sportovních kategoriích a dalších oblastech, kde mají ženy a dívky v současné době zákonná práva a ochranu,“ vysvětlila spisovatelka.

Rowlingová čelila obvinění z transfobie už v roce 2020, když v červnu zesměšňovala článek, který používal slova jako „lidé, kteří menstruují“ místo „ženy“. Později publikovala esej, v níž se vše pokusila rozebrat, kritice ale čelila nadále. „Znám a miluji trans lidi, ale vymazání konceptu pohlaví odebere mnohým schopnost smysluplně diskutovat o svých životech,“ uvedla spisovatelka.

V září 2020 mířily na Rowlingovou výtky poté, co se ukázalo, že padouch v její nové knize Troubled Blood, napsané pod pseudonymem Robert Galbraith, je sériový vrah, který se obléká jako žena.

Kritika od Harryho i Hermiony

Minulý měsíc vyšlo najevo, že Rowlingová nahlásila policii tři transaktivisty. Ti na sociálních sítích zveřejnili její edinburské adresy. Skotská policie uvedla, že o tom byla informována a probíhá vyšetřování.

Rowlingovou za její výroky dříve kritizovali i herci z filmů o Harrym Potterovi. Mezi nimi například Rupert Grint (Ron Wesley), Emma Watson (Hermiona Grangerová), Daniel Radcliffe (Harry Potter) i Eddie Redmayne, který hraje hlavní roli ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít (Mlok Scamander).

Už 1. ledna má premiéru speciál Návrat do Bradavic, v němž se znovu potkají Harry, Ron a Hermiona – tentokrát společně s tvůrci. J. K. Rowlingová v něm ale bude chybět. Stejně jako na všech dalších oslavách pořádaných k dvacetiletému výročí prvního „potterovského“ filmu.

Osobnost roku

Když se na internetu začaly šířit spekulace, že by Rowlingová mohla být zvolena „Osobností roku 2021“ čtenáři britského deníku The Guardian, anketa prý byla z jeho webových stránek narychlo stažena. Tou dobou se dle některých zdrojů mělo zdát, že spisovatelka zvítězí.

Mluvčí společnosti Guardian News and Media následně informoval Newsweek, že žádná anketa neexistuje.

Tagy: