Famfrpál se hraje už i v Česku. Jak vypadá sport z knih o Harrym Potterovi ve skutečnosti?

Famfrpál už se hraje i v Česku.

Famfrpál se hraje i v Česku. Jaká má pravidla?

Famfrpál je hra, kterou dobře znají všichni fanoušci Harryho Pottera. A nejen oni. Soutěžní klání, ve kterém je úkolem účastníků chytit na létajícím koštěti zlatonku, se totiž dostalo i do reálného světa. Úspěch slaví nejen v zahraničí, ale také v Česku. „Probíhají už i mistrovství světa a Evropy,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS rozhodčí Matěj Vodrážka. Famfrpál si přímo ve studiu následně vyzkoušel i moderátor Michal Půr.

Na rozdíl od knižní verze hry, kde Potter a jeho přátelé v Bradavické škole čar a kouzel létají na košťatech, běhají v pozemním famfrpálu dva týmy po sedmi hráčích po hřišti. Stejně jako v literární předloze je i zde úkolem trefit se camrálem do obručí, vyhnout se potloukům a lapit zlatonku, která visí v ponožce z kraťasů nestranného hráče. Týmy jsou smíšené, hrají tedy ženy i muži zároveň, na hřišti ale nesmí být víc než čtyři hráči stejného pohlaví.

Tento sport je velmi populární po celém světě a hraje se i v Česku. „Máme už více než sto hráčů. Máme několik týmů ve větších, ale také menších městech,“ řekla v pořadu 360° kapitánka famfrpálového týmu Prague Pegasus Nikki Severin.

Jen s chráničem na zuby

Hra se uchytila zejména mezi mladými lidmi a dokonce se pořádají mistrovství. „Famfrpál hrají desítky zemí po celém světě. Co se týče posledního mistrovství Evropy, toho se zúčastnilo 20 týmů. na mistrovství světa jich bylo kolem 30,“ popsal trenér a rozhodčí Matěj Vodrážka.

Přestože je famfrpál poměrně mladý sport a navíc pochází z knížní předlohy autorky J. K. Rowlingové, prošel si podle Severin obrovským vývojem. „Vývoj famfrpálu je nevídaný a bylo by fajn, kdyby se na něj nahlíželo více jako na profesionální sport,“ řekla kapitánka týmu Prague Pegasus.

Jediný ochranný prvek, který hráči ve famfrpálu mají, je chránič na zuby. „Famrfpál je poměrně tvrdý v tom smyslu, že je plně kontaktní. Je tam například povolen kontakt podobně jako v ragby, kdy se dá skládat protihráč, který drží míč, k zemi,“ popsal Vodrážka.

Tagy: