Stojíme před hrozbou světového konfliktu, myslí si Zaorálek. Varoval před fatálními chybami

Bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

360° 26.10.2023

Svět stojí před hrozbou obrovského konfliktu. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a dodal, že vše záleží také na tom, zda zvítězí touha po pomstě a vyhovíme snaze teroristů po eskalaci konfliktu, či zachováme chladnou hlavu a nedopustíme se chyb.

„Teroristé vědí, kde udeřit a že tu nejhorší škodu si můžeme uštědřit my sami,“ sdělil Zaorálek. „Na jedné straně se sice shodujeme na tom, že je třeba tvrdě potrestat Hamás. Na stranu druhou, pokud Izrael zahájí pozemní operaci v Pásmu Gazy, budou desetitisíce mrtvých, což způsobí, že Hizballáh zaútočí na severu raketami. Na to Izrael bude reagovat tím, že napadne vojenská zařízení v Íránu a Američané jednotky Hizballáhu. Rozjede se tak obrovský konflikt. Jsme u hrozby světového konfliktu,“ varoval.

ČTĚTE TAKÉ: Vzkříšení nacistů a vrah Netanjahu. Plzeňský krámek s kebabem dráždil svými nápisy už dříve

To si podle Zaorálka uvědomují i v Izraeli: „Všichni tady toužíme a prahneme po pomstě za tu hrůzu, co jsme viděli, ale uvědomte si, že jestliže to nedopadne, jestliže se dopustíme chyby, tak ty důsledky mohou být pro Izrael fatální,“ parafrázoval text novináře časopisu Haaretz.

A v návaznosti na to podotkl, že i skrze „odlidštění a popření celé kultury a všeho, o co jsme se v Evropě snažili, je třeba zachovat chladnou hlavu, jinak se rozběhne něco, co bude mít vlastní dynamiku a my už to nezastavíme“.

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) doplnil, že na prvém místě je legitimní snaha Izraele se bránit a Izrael má definovat, jak ta obrana bude vypadat. Nicméně zároveň musí „být opatrný, prozíravý, aby neudělal chybu, která eskaluje celosvětový nebo mimořádně významný lokální konflikt. Ale je to na něm, aby si určil podobu práva na sebeobranu při zachování mezinárodního práva a mezinárodních uzancí,“ řekl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Civilní ztráty rostou, čas na legitimní úder se krátí. Izrael zdržují USA, míní expert CNN

Tagy:
Írán Jiří Pospíšil Cyril Svoboda USA izraelsko-palestinský konflikt 360° Haaretz válka Lubomír Zaorálek Izrael Palestina Hamás terorismus světový konflikt