Vzkříšení nacistů a vrah Netanjahu. Plzeňský krámek s kebabem dráždil svými nápisy už dříve

Antisemitismus v Plzni

Pokračování kauzy antisemitismu v Plzni

Protižidovský text, který vyvěsil v plzeňském krámku s kebabem muslimský prodavač, nebyl zdaleka první. Redakci CNN Prima NEWS se podařilo zjistit, že antisemitská hesla se objevila ve stejném podniku i krátce po útoku na Izrael.

Více než kebab, který v Plzni prodává, proslavily pana Keskina v posledních dnech nápisy, které si vylepuje ve svém krámku. Ty první se tam měly objevit už před čtrnácti dny, potvrdil CNN Prima NEWS předseda plzeňské židovské obce Jiří Lőwy a ukázal snímky, které tehdy na místě pořídil.

ČTĚTE TAKÉ: Kvůli konfliktu v Izraeli hrozí nedostatek plynu. Odborníci odhadli, kdy se může zdražit

„Na nich se objevují nápisy jako „dětský vrah Netanjahu“ či „vzkříšení nacistů“, doplněné vlajkami západních zemí a Izraele.

„Oni jsou špatní lidé. I Korán říká, že mají skutečně špatný charakter,“ vysvětlil důvod nápisů provozovatel prodejny kebabu Müjdat Keskin, který pochází z Turecka a v Plzni žije už deset let.

Krámek s kebabem, kde se protižidovské nápisy jako „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel“, stojí shodou okolností jen pár metrů od Staré synagogy. „Myslím si, že by se to mělo prošetřit a tomu člověku vysvětlit – kde žije a kdo mu umožnil žít v České republice,“ reagoval na kauzu Lőwy.

A čin odsuzují i místní: „Mě to šokovalo, nikdy bych nevěřila, že něco takového se v Plzni objeví. Zajímalo by mě, co se mu stane, jestli bude deportovaný, jestli bude platit pokutu, jestli půjde do vězení,“ uvedla jedna z dotazovaných. O tom, že čin majitele kebabu není správný, nezapochyboval ani další oslovený: „V téhle době, kdyby si tam dal cokoliv, co takhle podporuje, ať už Izrael, nebo Palestinu, tak to asi není ok,“ řekl.

Podle Šárky Cabadové Waisové z Katedry politologie a mezinárodních vztahů ZČU jsou mužovy emoce pochopitelné, nicméně pro nás je v tuto chvíli útočníkem Hamás: „Ten jednoznačně porušil mezinárodní právo, zaútočil na Izrael,“ sdělila.

Případem se intenzivně zabývají plzeňští kriminalisté. Keskina se dokonce CNN Prima NEWS svěřil, že si ho pozvali k výslechu, což potvrdil i mluvčí Policie ČR Pardubického kraje Ondřej Hodan: „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.“

Podle předsedy židovské obce Lőwyho je důležité, aby případ policie prošetřila: „A zjistila, jestli se jedná o akt toho jedince, anebo jestli za tím nestojí nějaká skupina, což by bylo mnohem horší,“ upozornil.

Pokud případ skončí u soudu, hrozí prodavači za protižidovské nápisy až dva roky vězení.

Připomeňte si předchozí reportáž informující o případu antisemitských plakátů v Plzni:

Tagy: