Rozpočtový schodek ke konci června klesl. Státu v prvním pololetí chybělo 183 miliard

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

PARTIE Terezie Tománkové 22.5.2022

Červen je již druhým měsícem v letošním roce, kdy stát hospodařil s přebytkem, a to ve výši 6,3 miliardy korun. Celková bilance za leden až červen se tak mírně zlepšila, a státu v rozpočtu ke konci června scházelo „jen“ 183 miliard korun. Meziročně se tak schodek státní kasy zmenšil o 82,1 miliardy, vyplývá z aktuálních údajů ministerstva financí.

Státnímu rozpočtu pomohl především lepší výběr daní. Daňové příjmy se meziročně zvýšily o 19,3 procenta. Největší nárůst zaznamenalo inkaso daně z přidané hodnoty, a to o 23 procent. Následovala daň z příjmů právnických osob (+16,8 %) a spotřební daně (+16,1). V absolutních částkách se nejvíce zvýšilo inkaso DPH, a to o 30,4 miliardy korun.

Vyšší daňové příjmy kvitoval také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Po tradičně slabším květnu přinesl červen pozitivní vývoj hospodaření rozpočtu a již druhý letošní přebytkový výsledek ve výši 6,3 mld. Kč. Nad očekávání dobře se v červnu vyvíjelo inkaso daně z příjmů právnických osob, což svědčí o dobré kondici především velkých firem v ČR. Pozitivní vývoj vidíme také u inflací posíleného inkasa DPH, které spolu s dalšími sdílenými daněmi přispívá nejen do státního rozpočtu, ale i do rozpočtů obcí a krajů,“ uvedl v komentáři k tiskové zprávě o plnění státního rozpočtu.

Daně vybrané navíc si nenecháme

Stanjura zároveň přislíbil, že vyšší daňové příjmy jeho úřad zapojí do připravované novely rozpočtu, což vládě umožní ochránit ohrožené domácnosti před drtivými dopady zdražování. Šéf státní kasy rovněž poukázal na meziroční zvýšení investičních výdajů o 14 procent.

Celkové rozpočtové výdaje meziročně klesly o necelé procento, respektive téměř osm miliard korun. Na jedné straně vláda musela navyšovat sociální výdaje a výdaje na zdravotní pojištění za takzvané státní pojištěnce (celkově o více než 29 miliard korun), na straně druhé došlo k poklesu transferů podnikatelským subjektům o více než 51 miliard.

Celoroční schodek do 350 miliard

Právě za pokles transferů podnikatelům vláda vděčí odeznění pandemie koronaviru a s tím souvisejícímu faktickému zastavení výplat kompenzací za uplatnění protiepidemických nařízení, jež v minulosti vedla k povinnému uzavírání provozoven.

Ministerstvo financí na letošní rok připravilo státní rozpočet s plánovaným schodkem ve výši 280 miliard korun. Po vypuknutí války na Ukrajině a v důsledku přílivu válečných uprchlíků bylo jasné, že půjde o těžko splnitelný cíl. Zbyněk Stanjura však hovoří o tom, že by se schodek rozpočtu měl letos udržet pod 350 miliardami korun. Na příští rok navrhne deficit 295 miliard.

Tagy: