Ruppert kvůli Mekymu porušil své pravidlo. Po jeho smrti se načas zastavil svět, říká

Osobnosti vzpominaji se zármutkem na Mekyho

V pátek se Česko i Slovensko rozloučilo s legendárním zpěvákem Miroslavem Žbirkou. Hudebníkovi, který zemřel 10. listopadu, bylo 69 let. Lidé ze světa showbyznysu vzpomínají na Mekyho jako na inteligentního člověka se skvělým smyslem pro humor a naprostého profesionála.

Skladatel filmové hudby Jan Ponocný se Žbirkou natočil první desku v roce 1996. Když se dozvěděl o zpěvákově smrti, udělal věc, kterou by prý nejspíš udělal i zesnulý zpěvák – zalezl do studia a nahrával písničku. „Vzpomínám na něj tak, že mi furt leze do snů. Třeba máme jít na pódium a na kytaře nemám pražce. Říkal, že taky mívá takhle zodpovědné sny, že třeba přišel na pódium Lucerny, viděl muzikanty a nikoho z nich neznal,“ prozradil Ponocný z kapely Circus Ponorka.

Podle Ponocného byl Meky absolutní profesionál. „Bral to tak, že na koncert přijdou lidi a potřebují vidět někoho, kdo má rád svoji práci. Neuměl jednu věc – zazpívat falešně. Byl zábavný, ale dokázal se také ponořit do závažného tématu. Měl rád filmy,“ pokračoval. „Věděl jsem, že je vážně nemocný, ale samozřejmě člověk pořád doufá, že to dopadne nějak dobře,“ dodal Ponocný.

Život se najednou zastavil

Když se smutnou zprávu o Žbirkově skonu dozvěděl zpěvák Matěj Ruppert, měl slzy v očích. „Byl to přesně ten okamžik, kdy se na tři čtvrtě hodiny zastavil život. Byl jsem v hotelovém pokoji v Brně, když jsem se to dozvěděl, a plakal jsem. Velice mě to zarmoutilo. Lidé jako Meky by neměli odcházet nikdy,“ zdůraznil Ruppert.

„Meky byl nesmírně vtipný člověk, který měl opravdu nesmírně inteligentní, suchý humor. Byl mimořádně okouzlující a nic nenasvědčovalo tomu, že by měl mít zdravotní problém. O to více mě to šokovalo,“ řekl zpěvák.

Ruppert dokonce kvůli Žbirkovi porušil své pravidlo, na pohřby totiž přestal chodit. „Byl pro mě strašně důležitý. Nejvíce jsem si to uvědomil asi před dvěma lety, když jsem o něm viděl v televizi film. Uvědomil jsem si, že mě jeho písničky provázejí od dětství, což mě provázelo spoustu zpěváků z té doby, ale jeho písničky se mi líbily vždycky. Byl nejlepší. Někde jsem to řekl a on mi pak napsal. Byl pro mě důležitý, i když jsme se tolik neznali. Také samozřejmě sehrálo roli, že mě na pohřeb pozvala jeho žena,“ vysvětlil Ruppert.

Expert na jídlo

„Měl jsem ho nesmírně rád jako člověka i interpreta. Když jsme mu v Poděbradech předávali cenu, jeho žena říkala, že ho budu uvádět, a on na to: ‚Vzkaž Milošovi, že je škoda, že mě neuvádí někdo slavnější.‘ To mě hrozně pobavilo a byl to celý Meky,“ prozradil moderátor a zpěvák Miloš Pokorný.

Moderátor a herec Petr Rychlý popsal Mekyho jako fantastického a noblesního člověka. Navíc mu prý vždycky dokázal poradit, kde se co dá sníst.

Tagy: