Žbirka před smrtí dokončil své poslední album, produkce se ujal syn David. Kdy vyjde?

Legendární slovenský zpěvák Miroslav Žbirka před smrtí stihl dokončit své poslední album. Podle webu Headliner.cz na nové desce začal pracovat před rokem a poslední zpěvy nahrál v domácím studiu na konci října. Produkci symbolicky svěřil svému synovi Davidovi. Album by mělo vyjít příští rok. Žbirka zemřel ve středu 10. listopadu v 69 letech na opakovaný zápal plic.

Podle webu Headliner.cz měl Žbirka písně na nové album připravené už začátkem letošního roku. „Už je tam víc než jedno album. Je ale třeba ještě dorovnat a dopsat texty,“ prozradil tehdy v podcastu webu.

Tehdy samozřejmě nemohl vědět, že jeho patnácté sólové album bude poslední. Symbolicky produkci ale svěřil do rukou svého syna Davida, který žije a působí v Londýně, kde má vlastní projekt Sunnbrella a jako bubeník působí v kapelách Human Pet i v sólovém projektu Golf Alpha Bravo zpěváka Jagwara Maa.

„Využil jsem toho, že přijel David. Ten se mezitím rozvinul jako hudebník a hodně jsme o tom spolu mluvili. Rád poslouchám jeho připomínky v duchu té věty, že v populární hudbě se starší učí od mladších,“ vysvětloval tehdy Žbirka s tím, že i on synovi dal nějaké rady.

Podle informací Headlineru Žbirka před smrtí kompletně nahrál své party do všech plánovaných písní. V současné době je potřeba je dokončit po produkční stránce. Album, které se ponese v duchu generačního setkání Žbirky a jeho syna, by mělo vyjít v průběhu příštího roku.

Poslední rozloučení se uskuteční v pátek

David Žbirka za poslední rok vydal se svým projektem Sunnbrella několik písní, které zazněly na londýnské scéně, mimo jiné i ve vysílání BBC. „V Londýně mi jméno Žbirka nepomůže. A tak jsem to i chtěl,“ usmíval se loni v srpnu v rozhovoru pro Headliner.

Meky Žbirka zemřel ve středu 10. listopadu v 69 letech. Podle jeho manželky Kateřiny byl příčinou smrti opakovaný zápal plic. David svému otci po smrti vzkázal, že jej bude navždy milovat. „Včera jsem ztratil otce. Nikdo mě v životě neinspiroval více než on. Skutečná legenda v každém slova smyslu. Slovy nemohu popsat, jak moc mi bude chybět, proto jsem vytvořil playlist s mými oblíbenými skladbami, které mi ho budou připomínat,“ sdílel ve čtvrtek 27letý David na sociálních sítích.

Yesterday, I lost my dad. No one has inspired me more in life than he has. A real legend in every sense of the word....

Posted by sunnbrella on Thursday, November 11, 2021

Poslední rozloučení s Mekym Žbirkou se bude konat 19. listopadu v pražském krematoriu ve Strašnicích od 14 hodin. Bude jen pro pozvané. Veřejnost se bude moci se zpěvákem rozloučit v prostoru před obřadní síní, kde bude kondolenční kniha. Celý obřad budou moci fanoušci sledovat prostřednictvím obrazovek a na facebookovém profilu Mira Žbirky.

Tagy: