Zlikvidovali jsme 600 ukrajinských vojáků, tvrdí Moskva. Reportéři na místě to zpochybňují

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho síly v uplynulých 24 hodinách při raketovém úderu zlikvidovaly přes 600 ukrajinských vojáků v Kramatorsku na východě Ukrajiny. Úder označilo za odvetu za ukrajinský útok na dočasnou základnu ruské armády v ukrajinské Makijivce v noci na Nový rok. Informovala o tom v neděli agentura TASS. Reportéři agentury Reuters, kteří se po oznámení Moskvy vydali zhodnotit situaci v Kramatorsku, na místě ale nenalezli žádné zjevné známky toho, že by si poslední ruský útok ve městě vyžádal oběti na životech. Nezpůsobil podle nich ani výraznější materiální škody. Kyjev se k tvrzení Moskvy zatím nevyjádřil.

„V reakci na zločinný úder kyjevského režimu, který se odehrál v prvních minutách ledna 2023 a cílil na dočasné základny ruských vojáků v obci Makijivka v Doněcké lidové republice, provedlo vedení sjednoceného uskupení ruských vojsk odvetný úder,“ sdělil mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Rusko pravidelně označuje ukrajinské útoky na ruské síly, které loni v únoru zahájily plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, za zločiny nebo i terorismus, a ovládnutá území v Doněcké oblasti za součást takzvané Doněcké lidové republiky, mezinárodně neuznávaného útvaru, který už v roce 2014 vyhlásili na východě Ukrajiny proruští separatisté.

Konašenkov v nedělním prohlášení dodal, že v Kramatorsku Rusové zasáhli dva objekty, ubytovnu číslo 28 a číslo 47, kde podle něj byli dočasně ubytovaní ukrajinští vojáci. Lokalizovat tyto objekty se podle něj podařilo díky nástrojům ruských rozvědek.

Reportéři Reuters, kteří se vydali po ruském oznámení přímo k těmto dvěma ubytovnám, zde ale známky jejich vážnějšího poškození nenalezli. Podle novinářů má ubytovna číslo 47 pouze rozbitá okna, zatímco budova číslo 28 zůstala nedotčená, uvedla agentura. Asi 50 metrů od garáží poblíž ubytoven si novináři všimli „kráteru“, který už blíže neupřesnili. Reportéři neobjevili ani žádné známky toho, že by na místě někdo utrpěl újmu na zdraví, a ani toho, že zde ukrajinští vojáci vůbec pobývali.

Novoroční ukrajinský útok na ruské vojáky v Makijivce rozhněval proválečné ruské komentátory i některé ruské poslance, kteří kritizovali, že vojáci byli zřejmě ubytováni poblíž uskladněné munice. Ta pak při útoku explodovala. Moskva nakonec svedla úmrtí ruských vojáků na to, že vojáci hromadně používali mobilní telefony, čímž na sebe upozornili. Moskva přiznala smrt 89 ruských vojáků v Makijivce, Kyjev tvrdí, že ruských obětí byly stovky. Prohlášení jednotlivých stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

Tagy: